GRAČANICA

Nakon što mu je veliki požar progutao fabriku: Nihad Halidović kreće od nule

Još jednom na ispit dolazi ljudska solidarnost, bezbroj puta dokazana

Izgorjeli viljuškari i drobilica za pelet. H. Čalić

H. Čalić

3.9.2023

U petak oko 16 sati, iz još neutvrđenih uzroka u fabrici za preradu drveta i proizvodnju peleta doo „Halidex“, vlasnika Nihada Halidovića u Pribava kod Gračanice, buknuo je požar. Vatra se iz proizvodnog pogona ubrzo proširila se na sprat. Ubrzo je stiglo vatrogasaca sa 5 vozila i počeli obuzdavati vatrenu stihiju. 

Obavljen uviđaj. H. Čalić

Tu su bili i radnci, komšije, policija. U jednom momentu se sa vatrenom stihijom borilo oko 200 ljudi. Osim što je spašena brenta, i nešto gotovih proizoda, sve ostalo je izgorjelo, a požar je ugašen oko 21,45 minuta.

Na zgarištu se našla ekipa „Dnevnog avaza“, baš u vrijeme dok je inspektor PPZ TK-a Goran Gavrić završavao uviđaj. Nije imao odgovor o uzroku požara, pretpostavka je, s obzirom da se prije izbijanja vatre čula eksplozija da je eksplodirala guma. Vlasnik firme Nihad Halidović, utučen i pod dojmom, da je izgubio nešto što je 20. godina stvarao poštenim radom, smogao je snage da kaže da je u požaru, osim brente i nešto gotoih proizvoda, sve ostalo izgorjelo.

- Hvala Bogu da niko nije nastradao, jer je u gašenju učestovao veliki broj ludi, vatrogasci, komšije, radnici, policija. Borili su se sa vatrom i niko nije povrijeđen, niko nije stradao, to je najvažnije. Hvala im svima, a ja ću sada, nakon što se zgarište očisti opet krenuti od nule, kao i prije 20 godina - rekao je Nihad. Od njega smo saznali da je dan prije požara primio dvojicu radnika, osigurao ih, a u subotu, na svoj prvi radni dan su čistili pogone od požara.

Nihad Halidović: Hvala vatrogascima, komšijama, radnicima, policiji, svima što su bar nešto spasili od vatre. H. Čalić

Na požariste je, nakon neprospavane noći, ponovo stigao Nihadov amidža Fadil. Prije četiri godine i kod njega je u požaru izgorjela pilana i fabrika peleta. Dobri ljudi su pomogli, pa je Fadil stao na svoje noge. Nada se da će isto tako i bratić uz pomoć dobrih prebroditi ono što ga snašlo, te je bratića tješio.

Poznavajući Bosance i Hercegovice, mentalitet svih naroda, da se kada nekome desi nesreća, najači, ne treba sumnjati da će tako biti i u slučaju Nihada Halidovića. On sam teško da će se moći nositi sa štetom na fabrici koja će preći milion maraka. Doznajemo da su ga već kontaktirali mnogi ljudi, kolege, poslovni partneri, obični ljudi, gračanički poduzetnici i nude pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.