ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković: Svi naši sagovornici hvale rezultate državne vlasti, ali izražavaju i zabrinutost zbog poteza iz RS

Po njegovim riječima, impresija kako je Milorad Dodik skrenuo pažnju svih svjetskih lidera na sebe stoji

Elmedin Konaković. Fena

FENA

20.9.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, vrlo je zadovoljan rezultatima brojnih bilateralnih sastanaka koje su on i delegacija BiH ovih dana imali na marginama redovnog zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Poruke svjetskih lidera

- Slušamo poruke svjetskih lidera na samoj skupštini, jer važno je čuti šta nam oni imaju poručiti u ovom trenutku. Bitno je imati informacije o geopolitičkim kretanjima u svijetu. Ipak, za mene i poziciju na kojoj sam važno je imati što više bilateralnih sastanaka s ljudima koji donose i odluke koje su vezane za BiH i naš evropski put. Također, koristim priliku da na ovakvim skupovima razgovaram s ljudima koje bih rijetko sretao u nekim drugim okolnostima. Tako sam danas (jučer op.a.) imao sastanak s ministrom vanjskih poslova Argentine koji me obavijestio da su početkom ovog mjeseca ukinute vize državljanima BiH za ulazak u Argentinu, što pasoš BiH čini bar za nijansu vrijednijim i stabilnijim - izjavio je za Fenu ministar Konaković

Susret s ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije. Fena

Istakao je i sastanak s ministrom vanjskih poslova Latvije koja je članica EU. Konaković naglašava da informacije koje je prenio latvijskom kolegi doprinose tome da ta baltička država bude među onim članicama Evropske unije koje će podržati priču o proširenju i poziciji BiH unutar EU.

Sumirajući intenzivan radni dan u Njujorku šef bh. dipomatije izdvojio je i razgovor s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, Žozepom Boreljom (Josepo Borell) koji je, kako kaže Konaković, bio vrlo dinamičan i interesantan, a na kojem su bh. predstavnici prezentirali ono što je do sada učinjeno i naša očekivanja na evropskom putu.

Napredak na evropskom putu 

- Imali smo na kraju dana i susrete s našim strateškim partnerima, ministrom turizma Saudijske Arabije i ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata. To su bili vrlo produktivni sastanci na kojima smo konstatirali napredak u našim bilateralnim odnosima koji su neko vrijeme, rekao bih, bili zamrznuti. Drago mi je da smo doprinijeli da se broj turista iz Saudijske Arabije u BiH u odnosu na prethodnu godinu poveća za 130 posto. To je direktna posljedica ukidanja viza. Jednako tako važno je da su nama ukinute vize za UAE, što trebamo još potvrditi na sjednicama Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. Mislim da će to biti uskoro, do kraja ovog mjeseca. Sve su to vidljivi efekti naše diplomatske ofanzive i ovdje u Njujorku, ali i ranije na drugim destinacijama - navodi ministar Konaković.

Ocjenjujući razgovore koje je imao proteklih dana, šef bh. diplomatije kaže da su svi njegovi sagovornici vrlo zadovoljni rezultatima nove vlasti u BiH u proteklih sedam mjeseci.

Argentinski ministar potvrdio odluku o ukidanju viza za građane BiH. Fena

- Svi registriraju taj naš napredak na evropskom putu, usvajanje pet reformskih zakona, najvećeg budžeta u historiji BiH i brojnih drugih poteza. Naravno, svi su to zabilježili, posebno Evropljani, kao značajan napredak BiH na putu u EU. Međutim, isto tako, zbog političkih aktivnosti vlasti iz entiteta Republika Srpska na svakom sastanku su izrazili svoju zabrinutost, jer ovo nije vrijeme za stvaranje bilo kakvih problema. Ovo je vrijeme kad bismo trebali kapitalizirati sve ono dobro što je učinjeno i približiti nas značajno EU. To bi vrlo brzo trebali osjetiti i građani BiH u svojim džepovima ako budemo dovoljno ozbiljni da tu priču dovedemo do kraja - ističe Konaković u izjavi za Fenu. 

Crvena linija

Po njegovim riječima, impresija kako je Milorad Dodik skrenuo pažnju svih svjetskih lidera na sebe stoji. Konaković smatra da je Dodik prešao tu crvenu liniju i da sada svi svjetski lideri kada govore danas o BiH govore na dva načina. Prvo o rezultatima koji su postignuti, ali i o negativnim aktivnostima iz RS, a posebno odnosu prema visokom predstavniku "o čijem mandatu i legitimitetu niko u zgradi UN-a ne dvoji".

- Bespotrebno gubimo vrijeme i energiju na to, umjesto da se fokusiramo na šansu koja nam se pruža - zaključuje ministar vanjskih poslova BiH.

Narednih dana ministra Konakovića očekuju novi bilateralni susreti, uključujući i one sa šefovima diplomatije Turske i Indije. Nakon Njujorka, bosanskohercegovačka delegacija putuje u Vašington, gdje su planirani susreti s nekoliko kongresmena i senatora te predstavnicima State Departmenta zaduženima za BiH i Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.