STRUČNO SAVJETOVANJE

Sigurnost učenika u fokusu: Prezentirane Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama

U narednom periodu u planu je rad na provedbi Smjernica u svim školama Kantona Sarajevo

Sigurnost učenika u fokusu. Vlada KS

D. R.

2.10.2023

Ministarstvo obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo organizovalo je danas savjetovanje za sve direktore osnovnih i srednjih škola posvećeno sigurnosti učenika. To je bila prilika da ih se podsjeti na već postojeće procedure koje se primjenjuju u situacijama koje ugrožavaju najbolji interes djece i prezentiraju nove koje se odnose na hitne i iznenadne situacije u školama.

Nemili događaji

Dokument Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama izradila je Radna grupa koju je Ministarstvo oformilo u junu 2023. godine nakon nemilih događaja u školama u državi i regiji.

- Važno je istaknuti da su na sadržaju Smjernica radili predstavnici Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, službi socijalnog rada, stručnjaci za mentalno zdravlje i sigurnost. Ovaj dokument predstavlja hodogram postupanja i oslanja se na najefikasnije prakse u ovoj oblasti. S obzirom na iznimnu važnost sigurnosti učenika i školskih zajednica, ključno je da svi direktori, kao i ostali zaposlenici u školama i učenici budu potpuno upoznati s procedurama i postupcima u slučaju hitnih situacija - istaknula je ministrica Hota-Muminović u obraćanju direktorima.

Program obuke 

U narednom periodu u planu je rad na provedbi Smjernica u svim školama Kantona Sarajevo. Pored redovne komunikacije sa svim uposlenima, Ministarstvo već radi na izradi programa obuke kako uposlenika obrazovnih institucija, tako i ostalih grupa u našem društvu koji mogu dati svoj doprinost u stvaranju još sigurnijeg okruženja za svu djecu.

Osim ministrice Hota-Muminović, prezentaciju su održali i članovi Radne grupe: mr. Advija Hajdo-Balta, šefica Odjeljenja za maloljetnike Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; prof.dr. Elmedin Muratbegović, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije; Hasan Begić, Uprava policije; mag.scr. Dejan Miković, JU Kantonalni centar za socijalni rad; dr.med. sc. Gazmend Ljutfiu, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo-Centar za mentalno zdravlje; prof. Adis Dučić i prof. Admir Pljevljak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.