BAKIROVI KLIMOGLAVCI

Ko su potpredsjednici SDA: Crnolistaši, presuđene osobe, dijelili bolesne junice, nagovarali nanu Fatu da proda zemlju

Struktura potpredsjednika SDA je takva da će se sve odluke donositi jednoglasno, odnosno onako kako to Bakir Izetbegović kaže

Predsjednik i potpredsjednici SDA na Kongresu. N. Šaljić

14.10.2023

Bakir Izetbegović, nakon što je eliminirao Šemsudina Mehmedovića iz borbe za predsjednika SDA i na Kongresu uspio biti izabran ponovo za predsjednika u konkurenciji samog sebe, dobio je svoje prve saradnike.

Izabrano je devet potpredsjednika stranke, a od čega su samo tri u prošlom mandatu obavljala tu funkciju. Struktura potpredsjednika SDA je takva da će se sve odluke donositi jednoglasno, odnosno onako kako to Bakir Izetbegović kaže.

Politički anonimus

Ono što je najveće iznenađenje Kongresa je to da je Mirsad Mujić, dosadašnji direktor BH Pošta, iako nepoznat široj javnosti u svijetu politike, pa ni većini funkcionera te stranke, dobio najveći broj glasova. To vjerovatno govori i o nevjerovatnim lobijima i unaprijed izdiktiranim pojedincima koje su delegati birali.

Riječ je o kadru iz Kiseljaka, a njegov mandat u BH Poštama je obilježilo to da je u jeku ruske agresije na Ukrajinu potpisao ugovor sa antivirusom za računare Kaspersky, inače kompanijom iz Rusije.

Kako to Statut i predviđa, iz RS-a su izabrana dva potpredsjednika – Ramiz Salkić i Edin Ramić. Salkić je bio drugi po broju glasova, a Ramić četvrti.

Ramiz Salkić je bivši potpredsjednik RS, a trenutno je poslanik u Narodnoj skupštini RS. Ono što je interesantno za njega je to da živi u Federaciji BiH, tačnije u Tuzli, iako ima prebivalište u RS. Dok je obnašao funkciju potpredsjednika RS angažovao je čak 44 savjetnika, a najveća diskreditacija mu je bila izjava nane Fate Orlović da joj je govorio da proda svoju zemlju u Konjević Polju gdje u dvorištu njene kuće izgrađena crkva. Ona je tada kazala da joj je nudio iznos od 3 miliona, koji su trebali podijeliti, što je ona odbila.

Najbliži saradnik

Edin Ramić je jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegović. On je obnašao brojne funkcije u oba entiteta. Bio je načelnik Osmaka, poslanik u NSRS, Federalni ministar, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a ono što je najvažnije je to da je bio savjetnik Bakira Izetbegovića dok je ovaj bio član Predsjedništva.

Edin Ramić je 2007. godine osuđen na Osnovnom sudu u Zvorniku na novčanu kaznu od 1.500 KM.

Presuda Ramiću. Screenshot

On je proglašen krivim jer je naredio Petrović Gori da ovjeri punomoć Cakor Rame iz Osmaka bez prisustva davaoca punomoći Cakor Hasibe, za podizanje penzije. U to vrijeme je Cakor Hasiba bila odsutna, odnosno u bolnici u Tuzli.

Presuda Ramiću. Screenshot

Edin Ramić zbog raspodjele bolesnih junica povratnicima je dobio i nadimak „Junica". O tome je „Dnevni avaz" pisao 2017. godine, kada je Sabit Mandžić iz Gladovića kod Srebrenice ispričao za naš medij da je uzeo kredit od 6.000 KM kako bi učestvovao u programu. Naime, stočari su morali platiti 30 posto vrijednosti junadi i steonih junica, a veliki broj njih je umro.

Šemsudin Mehmedović je optužio Edina Ramića da je uoči Kongresa vršio pritisak na ljude u SDA da ne daju podršku njemu kao kandidatu. Zbog toga ga je Bakir Izetbegović nagradio, kao jednog od rijetkih koji su uspjeli da dobiju novi potpredsjednički mandat. Može se reći da je njemu tu mjesto bilo zacementirano.

Presuđeni premijer

Najkontroverznije ime koje se našlo među potpredsjednicima je definitivno Fadil Novalić. On je u dva mandata bio premijer FBiH, iako je samo jednom izabran na tu funkciju. Njegovo upravljanje procesima u Federaciji BiH je obilježilo to da je nepravosnažno osuđen za kriminalnu kupovinu kineskih respiratora u vrijednosti većoj od 10 miliona KM.

Osim toga, završio je i na američkoj crnoj listi zbog zloupotrebe ličnih podataka penzionera.

Delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH Muamer Zukić je jedini kadar iz Tuzlanskog kantona, inače blizak izvjesnom „Hodži“.

Dva kadra za koje se ne vežu kontroverze su Šerif Špago i Mirsad Zaimović. Šerif Špago je bio očekivan izbor kao jedini kandidat iz Hercegovine, dok je Mirsad Zaimović kandidat iz jedne od najvećih baza SDA u ZDK, a to je Kakanj. Osim toga, ta organizacija nikad nije okrenula leđa Bakiru Izetbegoviću.

Afera „snimak“

Aida Obuća je jedina žena koja je izabrana za potpredsjednicu SDA, a riječ je o mladom kadru iz Goražda. Obnašala funkciju zastupnice u Skupštini BPK, a bila je i premijerka ovog kantona. 

Ono što je bilo posebno interesantno je da je iz stranke SDA izbačen Nijaz Musić nakon objavljivanja snimka koji ukazuje na moguću korupciju unutar Vlade. Ona je tada demantirala da je izbačen iz stranke zbog snimka, ali tajming je bio u najmanju ruku sumnjiv.

Haris Zahiragić je vjerovatno jedan od najvećih projekata bračnog para Izetbegović. Počeo je kao predsjednik studenata Univerziteta u Sarajevu, tu je pažnju dobio svojim homofobnim izjavama, a kada je završio sa studijem uključio se u SDA. 

Iako na izborima 2018. godine nije dobio mandat u Skupštini KS, on je na silu uguran u nju. Naime, ova stranka je tada postala opoziciona, a nije imala dovoljno kadrova koji su navikli na tu ulogu, pa je nekoliko zastupnika moralo da se odrekne mandata, kako bi ušla „svježa krv“ u Skupštinu KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.