REAKCIJA

HDZ BiH: Ne možemo naći razumno objašnjenje za uvođenje NES-a u koalicijski sporazum

Iako smo uložili iznimne napore kako bismo uspjeli formirati skupštinsku većinu izražavamo žaljenje zbog izostanka realizacije dogovora od partnera

Zgrada Skupština HNK. Avaz

M. Sm.

23.10.2023

Nakon što je odgođeno potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH, SDA i SDP - a, kao i skupštinsko zasjedanje na kojem je trebala biti potvrđena nova izvršna vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, saopćenjem za javnost oglasili su se iz Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Iako smo u proteklih nekoliko mjeseci uložili iznimne napore kako bismo uspjeli formirati skupštinsku većinu izražavamo žaljenje zbog izostanka realizacije dogovora od strane partnera.

ŽO HDZ BiH HNK je na tragu odgovornosti za implementaciju izbornih rezultata iskreno i bez rezerve inicirao pregovore, te uspio nakon višemjesečnih pregovora naći model funkcioniranja nove Vlade pri tome uvažavajući sve interese partnera u pregovorima, specifičnosti ovog kantona, kao i kapacitete drugih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine.

Stoga zbog svega navedenog ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu.

Apeliramo i podsjećamo političke subjekte kako su mandat i povjerenje dobili isključivo od žitelja ovog kantona, te da jedinu odgovornost imamo prema njima - navodi se u saopćenju HDZ BiH. 

Podsjetimo, na sjednici KO SDA, održanoj u subotu navečer, su pristali dati jedan resor NES-u uprkos dogovoru sa SDP-om, čiji je uvjet bio da NES ne može biti dio buduće Vlade HNK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.