PREDSJEDNIK RS

Dodik: Ne želimo proganjati NVO, ali izvještaji o poslovanju se moraju dostavljati

Radi se možda o nekoj lijenosti tih organizacija, naviknute da imaju neku "apstraktnu zaštitu" Amerike ili nekih drugih zemalja Zapada, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Instagram

H. J. I.

24.10.2023

Namjera vlasti u Republici Srpskoj nije proganjanje predstavnika NVO, namjera vlasti je da jednako, kao i drugi subjekti u RS, kroz izvještaje, dostavljaju podatke o svom poslovanju i radu za prethodno vrijeme, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, odgovarajući na novinarska pitanja, u vezi s Nacrtom zakona o registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, o kojem je vođena prva javna rasprava u Narodnoj skupštini RS.

"Velike demokratije"

Dodik se osvrnuo na države, "velike demokratije", koje, prema njegovim riječima, prigovaraju vlastima u RS, te da, konstatujući i da čak Briselska administracija do Nove godine priprema da predoči jedno takvo rješenje za EU.

- Samo u Republici Srpskoj, ako se želi nešto učiniti, s te strane, onda se to nama pokušava omesti i nešto uraditi. Dakle, naša namjera nije da onemogućimo rad NVO, niti da ih spriječimo. Radi se možda o nekoj lijenosti tih organizacija, naviknute da imaju neku "apstraktnu zaštitu" Amerike ili nekih drugih zemalja Zapada i želju da to ostane tako - rekao je Dodik i dodao:

- Ono što hoćemo je da uredimo sektor, ne u smislu da spečavamo njihove stavove i mišljenja, ali će se morati znati odakle i kako se to finansira. Sasvim je jedno ako ta sredstva primate od nekih stranih, evidentiranih subjekata, koji su protiv RS, a sasvim je drugo ako ste boračka organizacija i primate to iz budžeta RS i nemate priliku, ili neće da vas prihvate kao subjekta koji uopšte može aplicirati za ta neka sredstva.

Kazne zatvora i deportacije

Pojašnjava da, što se tiče ovog zakona, on odražava ono što su uradile SAD, još 1936. godine, s tim da, kazne zatvora, deportacije i mnogo čega drugog, nema u Nacrtu zakona RS.

- Kada smo im ukazali da to predstavlja njihovo rješenje, onda, ako se sjećate, prije nekoliko mjeseci, ili nepunih godinu, Američka ambasada u Sarajevu dala je saopštenje i rekla: "Da, to postoji u SAD, ali mi ne preporučujemo drugim vladama da takve zakone donose". E, pa pošto oni ne preporučuju, mi ćemo ipak da uradimo tako nešto - kategoričan je Dodik.

Zaključuje da ima saznanja da će neke zemlje EU, donijeti rigorozniji zakon o NVO, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.