VANREDNA SJEDNICA

Pauza na samom početku sjednice: Zastupnica SDA zatražila objašnjenje statusa Mirjane Marinković Lepić

Bišćević Tokić je zatražila od sekretara Doma Ivana Miličevića da zastupnicima objasni njen status

Predstavnički dom PFBiH. Fena

FENA

25.10.2023

Odmah po početku vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proglašena je pauza od sat vremena da bi u njenom toku zasjedala dva parlamentarna tijela, Zakonodavna i Ustavno-pravna komisija, te zastupnicima potom objasnila status Mirjane Marinković Lepić nakon što je ona podnijela ostavku 25. septembra na dužnost predsjedavajuće Doma.

Nepoznat status

Sazivanje sjednice Doma i nakon ostavke te učešće Marinković Lepić u radu Kolegija Doma osporila je odmah po početku današnjeg zasjedanja zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Biščević Tokić, rekavši da Marinković Lepić nema više prava da učestvuje u radu Kolegija ni koristi pri nadležnosti koje imaju nosioci navedene funkcije.

Biščević Tokić je podsjetila da je i sama predsjedavajuća, po obavijesti o ostavci prošlog mjeseca, navela da će ubuduće obavljati samo dužnost zastupnice.

Bišćević Tokić je zatražila od sekretara Doma Ivana Miličevića da zastupnicima objasni status Mirjane Marinković Lepić, a on odgovorio da ostavku još nije potvrdio Predstavnički dom, zbog čega se još ne može smatrati da je Marinković Lepić i formalno razriješena dužnosti.

Zatražili objašnjenje

Na to je Jasmina Biščević Tokić kazala da Poslovnik nigdje ne navodi potrebu da Dom mora potvrditi ostavku rukovodioca te se pozvala i na odgovarajuće Mišljenje Ustavnog suda FBiH od februara prošle godine.

Zbog svega toga, Jasmina Biščević Tokić smatra da je Mirjana Marinković Lepić neustavno i mimo Poslovnika sazvala sjednicu Doma, a Edina Gabela, dopredsjedavajuća, koja od ostavke Marinković Lepić vodi sjednice Predstavničkog doma, proglasila je potom jednostanu pauzu na današnjoj sjednici, da bi članovi Doma dobili objašnjenje Zakonodavno-pravne i Ustavne komisije Doma o cijeloj ovoj situaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.