SJEVERNA MAKEDONIJA

Ministar Nešić u Skoplju na Ministarskom forumu EU: Zapadni Balkan za unutrašnje poslove

Ministar Nešić je u svom obraćanju naglasio da je bezbjednost osnova svega i da je to osnova za razvoj i napredak svakog društva

Nenad Nešić. MSBiH

N. Č.

26.10.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je u Skoplju učestvovao na Ministarskom foruma EU - Zapadni Balkan za unutrašnje poslove i pravosuđe.

Sjeverna Makedonija i Ministarstvo unutrašnjih poslova ove države domaćini su ovog skupa na kojem prisustvuju ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, evropski komesari koji su nadležni za unutrašnje poslove i pravosuđe, direktori evropskih agencija – EUROPOL, Frontex i EUROJUST.

Prva sesija Ministarskog foruma posvećena je oblasti unutrašnjih poslova sa fokusom na teme unutrašnja bezbjednost i jačanje upravljanja migracijama, azilom i spoljnim granicama.

Ministar Nešić je u svom obraćanju naglasio da je bezbjednost osnova svega i da je to osnova za razvoj i napredak svakog društva.

Jačanje kapaciteta

- Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma i Akcioni plan za njegovo sprovođenje usklađeni su s Zajedničkim akcionim planom za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu između Evropske komisije i vlasti u BiH, a u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH. U cilju sveobuhvatnog pristupa u suzbijanju terorističkih izazova i usaglašavanja antiterorističkih mjera Akcioni plan BiH je pored implementacije mjera u okviru četiri strateška cilja predvideo i mjere jačanja kapaciteta mjerodavnih institucija, na svim nivoima vlasti u BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma te nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu - kazao je Nešić.

Pored toga, naglasak je stavljen i na suzbijanje govora mržnje počinjenog putem interneta i sprječavanje pristupa sadržajima koji potiču na nasilni ekstremizam, radikalizaciju i terorizam, opravdavaju ga ili veličaju.

- Nažalost, i to moram podvući, nerijetko sa neočekivanih mjesta može doći do neodgovornih poruka i poteza. Nažalost, mediji u Evropi imali su priliku da vide snimke govora gradonačelnice Sarajeva na skupu na kojem se vijorila zastava Islamske države. Kao ministar sigurnosti nastavit ću da insistiram da bez obzira na političke stavove i razlike imamo svjest o tome da oni mogu biti pokriće za ljude koji ne žele dobro bezbjednosti naše djece - istakao je Nešić.

Analizom bezbjednosnih izazova u Bosni i Hercegovini u vezi s terorizmom nova Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma stavlja naglasak i na ultrakonzervativne, etnonacionalističke i desničarske organizacije i udruženja koja se mogu povezati s terorizmom ili nasilnim ekstremizmom koji vodi ka terorizmu.

Zajednički odgovor

Kao što je slučaj sa terorizmom, problem droga i uticaja na naša društva zajednički je problem koji zahtjeva zajednički odgovor.

- Nemoguće je da sva naša djeca budu bezbjedna ako svi ne damo svoj maksimum u borbi protiv ove pošasti koja uz one najvažnije opasnosti po zdravlje ljudi sa sobom nosi i ogromne količine novca koji se koriste za uticaje na brojne sfere društvenog života. Trenutno stanje vezano za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga ogleda se u činjenici da je Bosna i Hercegovina na međunarodnom prometu većih količina narkotika i dalje tranzitna zemlja preko koje se odvija krijumčarenje i distribucija prema većim potrošačkim centrima u zapadnim zemljama - kazao je Nešić

- Kada sam preuzeo mandat ministra sigurnosti i imao prve sastanke u Briselu sa našim partnerima iz EU rekao sam da ćemo biti lokomitva evropskih integracija BiH. Nakon uspostavljanja pune saradnje sa EUROPOL-om i otklanjanja decenijskog problema u tom smislu, zadovoljstvo mi je da komesarki EU Ylvi Johanson i Olivieru Onidiju pred svima vama saopštim i da više nema prepreka za otpočinjanje pregovora sa FRONTEX-om. Uskoro će Vijeće ministara imenovati pregovarački tim, a ja ću kao ministar založiti sav svoj autoritet da posao završimo na vrijeme, uz potrebu da još jednom podvučem da nam je potrebno i razumjevanje i podrška iz Brisela kao i uvažavanje strukture BiH - istakao je Nešić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.