NA DANAŠNJI DAN

Osnovan P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine

Danas je utorak, 31. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostao je još 61 dan

Logo P.E.N. Centra. wikipedia.org

I.P./nadanasnjidan.net

31.10.2023

Na današnji dan 1992., u Sarajevu je osnovan P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine. Tog 31. oktobra bio je jedan od najžešćih dana bombardiranja Sarajeva u toku njegove skoro četverogodišnje opsade u agresiji na BiH (1992.-1995.). Trideset i šest pisaca uspjeli su tog dana doći do sarajevskog hotela “Holiday Inn” i održati osnivačku skupštinu.

Međunarodni P.E.N. je na kongresu u Edinburgu, u ljeto 1997., usvojio Deklaraciju svog komiteta za mir o potrebi da P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine bude i ostane jedinstven. Centar danas broji 52 redovna i osam počasnih članova.

1517. - Vođa njemačke reformacije Martin Luter na vratima rimokatoličke katedrale u Vitenbergu istakao 95 teza o reformi crkve, čime je u njemačkim zemljama počela protestantska vjerska reformacija i široki narodni pokret protiv papske vlasti.

1517. - Umro italijanski slikar Fra Bartolomeo, jedan od posljednjih firentinskih renesansnih majstora, preteča baroka.

1632. - Rođen holandski slikar Jan fan Delft Fermer (Vermeer), koji se ubraja među najveće umjetnike u historiji slikarstva iako je izradio samo 40 slika, među kojima: "Žena s pismom", "Djevojka s đerdanom", "U ateljeu", "Mljekarka", "Čas muzike", "Djevojka s turbanom", "Pogled na Delft", "Uličica u Delftu".

1711. - Rođena Laura Basi (Bassi), italijanska naučnica i prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Evropi.

1795. - Rođen engleski pisac Džon Kits (John Keats), jedan od najvećih pjesnika engleske književnosti. Njegovi soneti, spjev "Endimion", pjesme "Oda slavuju", "Oda grčkoj urni", "Oda jeseni" svrstani su među najljepša poetska djela napisana na engleskom jeziku.

1851. – Preminuo Petar Drugi Petrović Njegoš, crnogorski književnik i vladika, autor spjeva "Gorski vijenac".

1892. - Rođen Aleksandar Aleksandrovič Aljehin, ruski šahista i svjetski šampion u šahu.

1926. - Umro američki mađioničar, iluzionist Hari Hudini (Harry Houdini), najpoznatiji mađioničar 20. vijeka.

1929. - Rođen Karlo Pedersoli (Carlo Pedersoli), profesionalno poznat kao Bad Spenser (Bud Spencer), slavni italijanski glumac. S kolegom glumcem Terensom Hilom (Terence Hill) Spenser je snimio više od 20 filmova, uglavnom komedija, koje su bile veoma popularne u svijetu.

1971. - U Švicarskoj su na izborima za Nacionalno vijeće prvi put smjele učestvovati i žene.

1972. - Umrla Beta Vukanović, srbijanska slikarica njemačkog porijekla, koja je na studiju slikarstva u Minhenu upoznala supruga Ristu Vukanovića, također slikara, te s njim 1898. došla u Beograd. Zaslugom tog umjetničkog para Beograd je dobio slikarsku školu, koja je prerasla u Umjetničku školu.

1984. - Indijsku premijerku Indiru Gandu ubili Siki - ekstremisti, pripadnici njene lične garde. Indira je studirala u Švajcarskoj i na Oksfordu, a političko iskustvo stekla je uz oca, prvog premijera Indije i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Džavaharlala Nehrua. Godine 1955., postala je članica Izvršnog komiteta vladajuće Kongresne stranke, a za predsjednicu stranke izabrana je 1959. U indijsku vladu je ušla poslije očeve smrti, 1964., kao ministrica informacija. Na funkciji premijerke Indije bila je, uz trogodišnji prekid, od 1966. do kraja života.

1993. - Preminuo italijanski filmski režiser i scenarista Federiko Felini (Federico Fellini), jedan od najvećih sineasta 20. vijeka. Prema njegovom maniru stvaranja filmskih snoviđenja i halucinacija u inače uobičajenim okolnostima, nastao je izraz "felinijevski". Filmovi: "Svjetla varijetea", "Dangube", "Ulica" (Oskar), "Probisvijet", "Kabrijine noći" (Oskar), "Sladak život" (prva nagrada u Kanu), "Osam i po" (Oskar), "Đulijeta i duhovi" (Zlatni globus) "Klovnovi", "Satirikon", "Amarkord", "Kazanova", "Grad žena", "Brod plovi", "Džindžer i Fred".

1996. - Umro francuski filmski režiser Marsel Karne (Marcel Carné), koji je dao pečat epohi "crnog realizma". Filmovi: "Obala u magli", "Hotel ‘Sjever’", "Dan se rađa", "Večernji gosti", "Djeca raja", "Varalice", "Tereza Raken".

2020. - Preminuo Ser Tomas Šon Koneri (Sir Thomas Sean Connery ), škotski filmski i pozorišni glumac, koji je javnosti najpoznatiji kao prvi filmski Džejms Bond.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.