"AVAZ" U MOSTARU

Stotine medicinara u Hercegovini na ulicama

Njihova satnica iznosi 2,30 KM i najniža je u Federaciji BiH

Protestna šetnja u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Meliha Smajkic

6.11.2023

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su od četvrtka, 2. novembra, u generalnom štrajku, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, danas su u Mostaru održali protestnu šetnju.

Stotine medicinara od Konjica do Neuma danas su tako još jednom ukazali na to da se mjesecima bore za potpisivanje kolektivnog ugovora i poboljšanje svog statusa. Njihova satnica iznosi 2,30 KM i najniža je u Federaciji BiH.

S transparentima na kojima je pisalo "Hoćemo kolektivni ugovor" i brojnim drugim porukama, zdravstveni radnici su se okupili na Španskom trgu odakle su krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu i Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB Mostar, podvukli su da će generalni štrajk biti na snazi sve do potpisa kolektivnog ugovora.

- Dobili smo od Vlade HNK obećanje, osobno premijer Herceg je poručio da bi se sve moglo riješiti za 20-ak dana. Imenovan je pregovarački tim, ali mi smo na oprezu. Današnji protest je oprez za sve što smo prije doživjeli od ove Vlade. Pozdravit ćemo svaki korak Vlade ukoliko on bude iskren - rekao je Vuković.

Naveo je i da ogroman broj pacijenata ni jutros nije mogao dobiti svoje usluge.

- Molimo ih još jednom da se strpe, a Vladu da, nakon, nadamo se, današnjeg potpisivanja protokola o pregovaraju odmah sutra sjednemo i završimo ovu agoniju - dodao je on.

Predstavnici Sindikata kazali su da je jutros to dogovoreno te da su predali protokol o pregovoranju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.