DOK SE ČEKA SMJENA

Pokušava nastaviti strahovladu: Sebija ostavlja svoje pijune

Preko svojih ljudi i prijetnji ljekarima želi zadržati najveći utjecaj u KCUS-u i Medicinskom fakultetu. Ključna marionetska uloga Enre Suljić

Izetbegović: Pokrenuta procedura za smjenu. Avaz

Piše: Ema Maslo

6.11.2023

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pokrenuo je, konačno, prošle sedmice smjenu dosadašnje direktorice Sebije Izetbegović (SDA). Njoj je ostavljeno osam dana za žalbu, a nakon toga bi za v. d. direktora trebao biti imenovan Alen Pilav, torakalni hirurg.

Iako ne ispunjava uvjete da bude na čelu KCUS-a, s obzirom na to da nije dovoljno obrazovana i stručna, Sebija je sve do sada rukovodila najvećom zdravstvenom ustanovom u BiH. Pitanje je hoće li se obrukati Vlada FBiH i novi Upravni odbor jer neće postaviti svog v. d. direktora, ili će Sebija otići tokom ovog mjeseca.

Godine destrukcije

Budući da njoj mandat istječe 9. januara, ona pažljivo pokušava ostaviti svoje pijune i nastaviti vladati Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, ali, što je njoj još važnije, Medicinskim fakultetom, jer ucjenjuje najbolje ljekare time hoće li moći ostvariti svoju profesuru ili neće, a gdje će konačna biti marionetska odluka Enre Suljić, njene desne ruke.

Suljić: Školovanija od šefice. Facebook

Supruga šefa SDA Bakira Izetbegovića godinama je provodila destrukciju zdravstvenog sektora u našoj zemlji. Da apsurd bude veći, Izetbegović je tako bila šefica ljekarima koji su mnogo obrazovaniji od nje.

Šefovi brojnih važnih odjela bili su poluge Sebijine moći, a prije svega tu je Suljić. Za vrijeme Sebijine vladavine ona je bila jedna od najzaposlenijih doktorica u KCUS-u te je tako odmah imenovana za direktoricu Instituta za naučnoistraživački rad (NIR). No, to je samo jedna od 20-tak drugih funkcija koje je obavljala uz Sebijino aminovanje.

Radila je u Klinici za neurologiju KCUS-a, bila članica Nadzornog odbora KCUS-a, direktorica neuropsihijatrijskih disciplina KCUS-a... S dolaskom Izetbegović na čelo KCUS-a njena desna ruka obavlja ili je obavljala niz funkcija, kako u KCUS-u tako i u drugim zdravstvenim institucijama KS, komisijama, odborima te Medicinskom fakultetu.

Zadržala poziciju

Zanimljivo je da je i sama Enra Suljić zadržala svoju poziciju prodekana za nauku na Medicinskom fakultetu u Sarajevu iako je u Statutu UNSA-e propisano da neko ko je rukovodilac, kao ona u KCUS-u, ne može biti prodekan.

I članovi njene porodice rade u „finim“ firmama. Tako je prije promjene SDA-ovog rukovodstva u “BH Telecomu” zaposlen sin Enre Suljić Tarik Mehmedika. On je po zanimanju psiholog, a u “BH Telecomu” bi trebao raditi u Odjelu za upravljanje ljudskim resursima. Inače, prije zaposlenja u “BH Telecomu” on je radio u „Bosnalijeku“ na istoj ovoj poziciji. S odlaskom stare uprave i dolaskom nove u ovom preduzeću odlučio se prebaciti u novu sredinu. Također, dobio je i angažman na Fakultetu zdravstvenih studija.

Mehmedika: Novi posao u državnoj kompaniji. Facebook

Tako da bi onaj koji bude došao na mjesto generalnog direktora prvo trebao „raspetljati“ široku mrežu koju je iza sebe ostavila Sebija, pa krenuti progresivno u realizaciju planova i pokušati vratiti rejting KCUS-u, ali će biti komplicirano jer su nanesene ogromne štete u stručnom i kadrovskom smislu. Ona će, u suprotnom, preko svojih pijuna nastaviti raditi na uništavanju zdravstvenog sistema u glavnom gradu BiH.

Novi Upravni odbor poništio je konkurs za novog direktora te će biti raspisan novi, u skladu sa zakonom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.