REAKCIJE

Zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula za "Avaz": Zašto Ukrajina i Moldavija, a BiH ne?!

Je li BiH možda i gore od Moldavije ne kontrolira jedan dio svog teritorija? Politika koju personificira Dodik drži zemlju kao taoca svojih poteza

Picula: Uvjetovana preporuka je paradoksalna. Grgo Jelavic/PIXSELL

Alen Bajramovic

9.11.2023

BiH bila je tema niza burnih rasprava u evropskim institucijama, prije ali i nakon Izvještaja Evropske komisije o napretku naše zemlje na evropskom putu. 

Sam izvještaj zastupnik i član Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Tonino Picula smatra historijskim, jer prvi put uključuje 10 država, ali činjenicu da su Ukrajina i Moldavija dobile preporuku za početak pregovora o članstvu a da je ona u slučaju BiH uvjetovana, smatra paradoksalnom.

- Otvaraju se pregovori sa Ukrajinom, zemljom koja je u otvorenom ratu, a oklijeva se za BiH kao zemlju koja nije u ratu. Otvaraju se pregovori za zemlju čija vlada ne kontrolira cijeli svoj teritorij, govorim o Moldaviji, ali se ne otvaraju s BiH.

Šta nije uredu s BiH

Zašto BiH, uprkos svojoj kompleksnosti pa i ratnoj prošlosti nije ovoga puta dobila bezuvjetan datum pregovora sa EU? Šta to nije u redu s BiH, ili ćemo okrenuti pilu naopako pa reći šta to nije u redu s Evropskom komisijom i evropskim institucijama?! – kaže Picula za "Avaz“.

O izvještaju EK jučer je raspravljao i Odbor za vanjsku politiku EP. Picula je na sjednici pozdravio otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija upitao kada će ista podrška biti data i BiH, te jesu li Dodik i njegova destruktivnost razlog ovakvom izvještaju.

- U EU ne ulaze dijelovi zemalja, već cijele države, a BiH ima jednu vrstu problema koji je pritišće možda više nego Ukrajinu njena ratna situacija. Je li BiH možda i gore od Moldavije ne kontrolira jedan dio svog teritorija? Politika koju personificira Milorad Dodik drži zemlju kao taoca svojih političkih poteza – ističe Picula.

Šta BiH mora popraviti i je li doista riječ o usvajanju još nekoliko zakona iz 14 prioriteta ili je problem mnogo dublji, pitanja su na koja, pored domaćih političara, odgovore mora dati i međunarodna zajednica. Picula kaže da u BiH ne postoje tri, već četiri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Srbi, Hrvati i međunarodna zajednica.

Pitanje za međunarodnu zajednicu

- Pitanje za međunarodnu zajednicu je dokle će ići s politikom podilaženja autoritarnim vođama na zapadnom Balkanu od kojih je prvi u redu Aleksandar Vučić, a onda ovi „izvođači radova“ poput Dodika s njegovim secesionizmom, tvrdnjama da je BiH veliko moranje a da će oni kad-tad izaći iz nje. Neki dan je objavio i plan za novu veliku srpsku državu u 21. stoljeću.

Pitanje je i za međunarodnu zajednicu hoće li BiH zaista ostati u talačkoj situaciji dok god jaki čovjek iz RS bude mogao negativno utjecati na percepciju BiH u evropskim institucijama. Da li BiH to zaslužuje? Moja poruka je – ne. Ta politika podilaženja Vučiću ili Dodiku, naprosto, treba prestati – zaključuje zastupnik u EP Tonino Picula u razgovoru za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.