PROŠLA GODINA

Šta se čeka: Tužilaštvo BiH još uvijek provjerava navode iz prijave o izbornoj korupciji protiv "Hodže", Suljkanovića i "Šilje"

Nakon formiranja predmeta, određen je postupajući tužilac koji će nakon što detaljno prouči navode iz prijave donijeti odluku o stvarnoj nadležnosti

Hodžić, Suljkanović i Alić. Facebook

12.11.2023

Nakon oktobarskih izbora prošle godine vodila se velika borba oko toga ko će formirati vlast na svim nivoima.

Posebno je bilo interesantno na nivou Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, što je na kraju rezultiralo i krivičnim prijavama i optužbama za izbornu korupciju.

Senad Alić i Jakub Suljaković su poziciju zastupnika u Skupštini TK dobili kao zastupnici PDA, a odmah su odlučili da promijene stranu i postanu dio većine sa SDA.

Krivična prijava

Senad Alić je ovo preletanje naplatio pozicijom u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Stranka PDA je u novembru prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv Alića i Suljkanovića, ali i protiv predsjednika SDA TK Fahrudina Skopljaka i kontroverznog živiničkog biznismena Abdurahmana Hodžića Hodže, kojeg su političari i ranije optuživali za slične radnje. Abdurahman Hodžić Hodža važi za čovjeka bliskog DF-u i SDA.

- Postoji sumnja da su Alić i Suljkanović ucjenjeni, odnosno, postoji sumnja da su imenovani zbog sumnje u koruptivne radnje bili jedan vremenski period na "posebnim mjerama", te da će u slučaju pristupanja većini koja bi formirala izvršnu vlast u TK biti "amnestirani" od odgovornosti.  Drugi motiv je uzimanje velike količine novca kako bi postali dio većine kojom bi se postojeća struktura održala na vlasti ili formirala vlast sa svojim izvršiocima, koji bi, prema postajanju sumnje, obezbijedili Abdurahmanu Hodžiću dobijanje tendera. Odnosno prevlast nad ostalim ponuđačima, za izvođenje radova na izgradnji putne zaobilaznice oko Đurđevika gdje se vrijednost usluge kreće oko cca 100.000.000 KM. Tako da je iznos novca koji su imenovani uzeli zaista visok - naveli su tada iz PDA.

Bez epiloga

No, godinu dana nakon toga još uvijek nema nikakvog epiloga te prijave. Iz Tužilaštva BiH su za "Avaz" rekli da je određen postupajući tužilac te da se još uvijek radi na provjeri navoda.   

- Tužilaštvo BiH zaprimilo je više podnesaka i prijava, koje su također bile adresirane na više pravosudnih i policijskih institucija. U prijavama se ukazuje na navodne nezakonitosti u vezi izbora i formiranja tijela vlasti na nivou Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

Nakon formiranja predmeta, određen je postupajući tužilac koji će nakon što detaljno prouči navode iz prijave donijeti odluku o stvarnoj nadležnosti, kao i daljim aktivnostima - naveli su iz Tužilaštva BiH za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.