UPOZORENJA

Na području Hadžića kvalitet zraka jutros vrlo nezdrav za stanovništvo

Kvalitet zraka jutros je dobar na području Ivan-sedla

Loš kvalitet zraka. Fena

FENA

13.11.2023

Kvalitet zraka jutros je vrlo nezdrav na području Hadžića, dok je u većem dijelu Bosne nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, uključujući Sarajevo, Zenicu, Ilijaš, Lukavac, Visoko i Tuzlu.

Indeks kvaliteta zraka jutros u 8.00 sati na području Hadžića iznosio je 205.

Negativne posljedice

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, navode iz Ekoakcije.

Na području Sarajeva indeks kvaliteta zraka iznosio je 143, Zenice 142, Ilijaša 135, Lukavca 129, Visokog 124, Tuzle 116.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zrakao oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U sredinama sa umjerenim zagađenjem zraka, Bihaću, Vogošći, Jajcu itd.. upozorava se da neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.

Kvalitet zraka jutros je dobar na području Ivan-sedla, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 4, Mostara 21 te Livna 34.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Granična vrijedost

PM10 ili grube čestice imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvalitet zraka lošiji te da može utjecati na zdravlje ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.