KADAR SDA

Bahaćenje Sebijinog doktora-bota: Porodična kuća Adema Zalihića ilegalno dograđivana

Pozvali smo za komentar i Zalihića, koji nam je kratko rekao da to nije tačno, nakon čega je prekinuo vezu

Sporni dio kuće. Avaz

13.11.2023

Na osnovu dokumentacije koja je u posjedu „Avaza“, porodična kuća funkcionera SDA Adema Zalihića i njegove supruge je ilegalno dograđivana u starogradskom naselju Sedrenik.

Riječ je o bivšem direktoru Hitne pomoći koji je visoko gravitirao u krugovima stranke u Kantonu Sarajevo zbog bliskosti sa Sebijom Izetbegović, a na društvenim mrežama se koristi za obračun s političkim neistomišljenicima, no za veću karijeru mu se za sada ispriječilo to što je SDA već neko vrijeme opoziciona stranka.

Ipak, kao znak da ga i dalje cijene, on je bio delegat na Kongresu SDA, direktno na poziv predsjednika Bakira Izetbegovića.

Bez dozvola

Zalihići su, inače, na zemljištu koje ima više posjednika, prije nekoliko godina dogradili svoju kuću bez saglasnosti drugih posjednika te imovine.

Nakon prijave građana inspekciji, u avgustu prošle godine, oni su izašli na teren i inspektor je utvrdio da za to ne postoje dozvole. Formiran je predmet i onda, nakon skoro godinu, doneseno je rješenje da porodica Zalihić mora srušiti taj objekt, koji se nalazi na nivou visokog prizemlja i veličine je 5x4 metra, a sadrži i trovodni krov s pokrovom od crijepa.

Odluka inspekcije. Avaz

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Stari Grad 25. jula ove godine izdala je rješenje kojim je Zalihićima naređeno da u roku od 15 dana vrate objekt u prvobitno stanje.

Prinudno izvršenje

U rješenju se navodi da, ukoliko porodica Zalihić ne postupi prema rješenju, ono će se izvršiti prinudnim putem, ali i da eventualna žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Uslijedila je žalba supruge Adema Zalihića, dograđeni dio kuće nije srušen, a ni inspekcija to nije uradila prinudnim putem.

Drugostepeni organ odbio žalbu. Avaz

Krajem avgusta Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao drugostepeni organ, odbilo je žalbu Madžide Mulaosmanović-Zalihić kao neosnovanu. U septembru Služba za opću upravu i inspekcijske poslove donosi zaključak o dozvoli izvršenja rješenja, odnosno da će inspekcija srušiti sporni dio kuće o trošku porodice Zalihić, no od toga do danas nije bilo ništa.

Pozvali smo za komentar i Adema Zalihića, koji nam je kratko rekao da to nije tačno, nakon čega je prekinuo vezu.

Upravni spor

Nakon što su i prvostepeni i drugostepeni organi donijeli istu odluku Zalihići su pred Kantonalnim sudom u Sarajevu pokrenuli upravni spor, gdje se žale na odluku drugostepenog organa, odnosno Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, vjerovatno u pokušaju da na taj način dobiju na vremenu i eventualno legaliziraju taj dograđeni dio objekta.

Zaključak inspekcije o dozvoli izvršenja. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.