SUDBINE

Lela Kadić – heroina, pjesnikinja, zabavljačica i edukatorica: Pobijedila karcinom pa napisala pet zbirki pjesama za djecu

Sjećam se dobro 25. decembra 2010. godine i teške operacije koju sam prošla, kao i oporavka poslije, nasreću, sve je iza mene, priča Kadić

Kadić s djecom pleše, pjeva, zabavlja se. H. Čalić

H. Čalić

22.11.2023

Lela Kadić (58) iz naselja Pribava kod Gračanice je heroina, pjesnikinja, zabavljačica i edukatorica. Ova žena uspjela je pobijediti karcinom, nakon čega je napisala pet zbirki pjesama za djecu. Ispričala nam je svoj trnoviti životni put te naglasila kako nikada neće zaboraviti dan kada je saznala da ima tešku bolest.

Čvrst duh

- Kada sam saznala da imam karcinom, odlučila sam da se borim. Sjećam se dobro 25. decembra 2010. godine i teške operacije koju sam prošla, kao i oporavka poslije. Nasreću, sve je to sada iza mene - priča ova hrabra žena.

Svojim čvrstim duhom i karakterom, kao i talentom za stvaralačku dječiju književnost pobijedila je opaku bolest i danas živi za svoju porodicu, za četvero unučadi Omara (7), Lanu (6), Umu (3) i Noru (2,5). Kako kaže, oni su joj najveća inspiracija.

Nakon opake bolesti uglavnom se posvetila pisanju te ističe da se mnogo voli družiti s najmlađima tako što im recitira svoje pjesme, a to radi na zabavan način.

Pisanje sevdalinki

- Dok djeci recitiram pjesme, ujedno plešem kako bih zabavila malu raju, ali ih i educirala. Moji čitaoci su uglavnom djeca iz vrtića, ali ne samo oni. Pjesmama u mojih pet knjiga nastojim djecu educirati na prikladan način, govoriti im o školi, o voću i povrću kao zdravoj hrani, o pričama dobre vile, zbog čega su me djeca i prozvala „dobra vila“ - priča Kadić.

Osim dječije poezije, oprobala se i u pisanju sevdalinki, pa je tako njena pjesma „Kad Bosanke pjevaju“, koju izvodi ansambl „Bosanke“, uvrštena među 15 pjesama koje će se izvesti krajem novembra na festivalu sevdalinke „Sevdalinka u srcu“ u Tuzli.

Prepuna sala

Tokom vikenda Lela Kadić je u prepunoj sali muzičke koncertne sale promovirala svoju petu knjigu od 50 pjesama za djecu. Prije nje svjetlo dana ugledale su knjige „Što ja nemam čarobna krila“, „Priče dobre vile“, „Carstvo dječijih snova“ i „Voćkograd i Graškograd“.

- U mojoj petoj knjizi „Idemo u školu“ djeci sam napisala i opisala šta su to pernica, đačka kecelja, semafor, đačka knjižica, školska tabla, olovka, sve rimovano - navela je Kadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.