DAN DRŽAVNOSTI

Facebook patriotizam: Zašto dežurne patriote iz SDfA danas nisu bile u Banjoj Luci

Postavlja se pitanje zašto danas, u Banjoj Luci nije bilo onih koji stranke trojke optužuju za izdaju

Nermin Nikšić u Banjoj Luci. Screenshot

D. Hadžović

25.11.2023

Bošnjački nacionalistički krugovi već godinama tradicionalno prozivaju građanske snage kako ideju o multietničkoj BiH i građanskom društvu promoviraju samo u udobnosti i sigurnosti Marindvora, jer „što to ne promovišete u Širokom i Banjoj Luci, da vidimo kako ćete proći“, aludirajući pritom da ideja o zajedništvu i cjelovitosti nekako štete bošnjačkoj poziciji te da bi Bošnjaci od svojih sredina trebali napraviti vlastite nacionalističke replike onih srpskih i hrvatskih.

Zabrana u Banjoj Luci

Lideri trojke su, međutim danas su napravili upravo to – ideju o Bosni i Hercegovini i njenoj državnosti otišli su promovirati tamo gdje je ona najpotrebnija i gdje je najmanje popularna.

Nakon što je Policijska uprava Banja Luke donijela je rješenje o zabrani održavanja svečane akademije u organizaciji Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koja se posljednjih godina počela održavati u ovom gradu, a, lideri trojke danas su ipak otišli u Banja Luku.

Umjesto na svečanoj akademiji,lideri stranaka trojke boravili su danas u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Banja Luka, zbog čega su se našli na meti raznih boračkih udruženja u RS čiji su ih pripadnici dočekali zvižducima, prijetnjama i nacionalističkom budnicom „Veseli se srpski rode“, a od većeg incidenta zaštitio ih je MUP RS.

Malo je hrabro, a puno je više važno da su danas lideri trojke Dan državnosti obilježavali tamo gdje je najpotrebnije – u sjedištu entiteta čije vlasti predvođene Miloradom Dodikom godinama negiraju ne samo 25. novembar kao praznik, nego i državnost Bosne i Hercegovine i mogućnost da ona opstane kao cjelovita i multietnička država.

Na taj način jasno šalju poruku da im se država ne završava na Kozijoj ćupriji i da su spremni svoj politički koncept i ideju zagovarati tamo gdje je to u ovom historijskom trenutku najrizičnije i najmanje oportuno.


Komšić: Građanska država do Čvile. N. Šaljić

Riječi bez djela

No, postavlja se pitanje zašto danas, ali i prethodnih dana, mjeseci i godina u Banjoj Luci i drugim gradovima u RS, nije bilo onih koji upravo strankama trojke spočitavaju nedostatak patriotizma, izdaju i prodaju državnih interesa?

U Banjoj Luci, drugom po redu najvećeg gradu u BiH, danas nije bilo prvaka SDA.

Nije bilo ni Željko Komšića koji iz udobnosti kabineta člana Predsjedništva i sarajevskih kafana dvije decenije politički hajruje na nametanju sebe kao dežurnog patriote koji dijeli certifikate ko je naš, a ko izdajnik, te neumorno vazi o građanskoj državi za koju u predizbornim kampanjama skuplja „milion potpisa“, pa onda zaboravlja na njih.

Njega u sve te dvije decenije, uz svu tu priču, nismo gledali u Banjoj Luci, ali ni u Širokom Brijegu, Posušju, Livnu, Žepču, Orašju, jer mu nikada nije ni palo na pamet obići te ljude i barem ih pokušati ubijediti da on doista jeste i hrvatski član Predsjedništva, kad već na toj stolici sjedi četvrti mandat.

Nažalost, on je davno shvatio da u ovoj državi stolice donose riječi, a ne djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.