ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA BIH

"Avaz" saznaje: Gojko Knežević novi načelnik Zajedničkog štaba OSBiH

U prijedlogu, koji je dostavljen 10. novembra, nalazi se spisak s imenima 13 generala

Gojko Knežević. Srna

Alen Bajramovic

27.11.2023

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, nakon više od tri sata zasjedanja i nekoliko pauza, uz izmjene i dopune, usvojilo je prijedlog Ministarstva odbrane BiH o imenovanju članova generalskog kora. Uprkos različitim najavama i očekivanjima, na sjednici je ipak usaglašena odluka kojom je za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH imenovan Gojko Knežević.

Na poziciju njegovog zamjenika za resurse imenovan je Mirsad Ahmić. Umjesto predloženog kandidata za zamjenika načelnika ZŠ OS BiH za operacije Marka Stojčića, koji odlazi u penziju, Predsjedništvo je na ovu dužnost imenovalo Tomu Kolendu.

Mirzet Lubenović imenovan je za komandanta Operativne komande, a za zamjenike za operacije i resurse Nebojša Bošnjak i Zdravko Rezo. Na mjesto komandanta Komande za podršku imenovan je Martin Propadalo, a za zamjenike za operacije i resurse Jasmin Čajić i Radovan Jović.

Slaven Blavicki, Fahir Žilić i Milorad Krajšumović su komandanti Četvrte, Pete i Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH. Na poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane imenovan je Edin Fako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.