KANTON SARAJEVO

Obilježena 30. godišnjica ubistva civila u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47

Na to mjesto je prije 30 godina pao minobacački projektil kalibra 120 mm od čijeg je eksplozivnog djejstva smrtno stradalo sedam osoba

Sa današnjeg obilježavanja. Služba za protokol i press Kantona Sarajevo

FENA

29.11.2023

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra, obilježena je 30. godišnjica ubistva civila u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Na to mjesto je prije 30 godina pao minobacački projektil kalibra 120 mm od čijeg je eksplozivnog djejstva smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero naših sugrađana. Projektil je ispaljen s agresorskih položaja Vojske Republike Srpske koji su se nalazili na području Hladivoda.

Stravična ubistva

Ubijeni su: Staka Aksentić, Zekerija Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elmedin Zimić.

Tužnu godišnjicu obilježile su porodice i prijatelji ubijenih, učenici Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić, delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar i Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i Udruženja civilnih žrtava rata "Svjetlost".

Kako je rečeno tom prilikom, svirepa ubistva i masakri građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nisu bili slučajni i to uvijek treba isticati.

- Jer kako drugačije objasniti ova stravična ubistva koja su se dešavala tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, pijaci Markale, Gradskoj tržnici i mnogim drugim mjestima. Kako ih objasniti nego plansko i sistematsko ubijanje građana Sarajeva - rekla je Mirna Pecikoza koja se obratila prisutnim u ime Ministarstva zdravstva KS.

Ravnopravnost svih građana i naroda

Da je to prepoznato i u Međunarodnom sudu u Hagu, dokaz je presuda na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat: "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja". Doživotnu kaznu služi i Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske.

- Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - rekla je Pecikoza, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.