KLJUČNA PITANJA

Delegacija Vlade FBiH u Tuzli razgovarala o realizaciji infrastrukturnih projekata

Razgovarano je i projektu rekonstrukcije i proširenja magistralnog vrelovoda

Sa održanog sastanka. Fena

FENA

4.12.2023

Delegacija Vlade Federacije BiH, u kojoj su bili federalni ministri okoliša i turizma Nasiha Pozder, energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, boravila je danas u posjeti Tuzli.

Na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave Tuzle razgovarano je o ključnim pitanjima razvoja grada, uključujući magistralni vrelovod, širenje vodovodne mreže na visinske zone i unaprjeđenje turističkih potencijala.

Energetska efikasnost

Razgovarano je i projektu rekonstrukcije i proširenja magistralnog vrelovoda, s fokusom na implementaciju čime bi se značajno poboljšala energetsku efikasnost i proširila pokrivenost grada pružanjem veće količine toplotne energije.

Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 80 miliona KM, a njegova realizacija planirana je kroz tri faze. Prva faza projekta, čija je vrijednost 20 miliona KM, predviđena je za implementaciju u narednoj godini.

Ta faza će biti, kako je rečeno, osnov za daljnje poboljšanje i proširenje sistema vrelovoda, čime će se omogućiti veća dostupnost toplotne energije i doprinijeti efikasnijem korištenju resursa i smanjenju aerozagađenja.

Također, prezentovan je projekt širenja vodovodne mreže na visinske zone, te su razmatrani planovi za proširenje vodovodne mreže kako bi se osigurala pristupačnost vode u visinskim zonama u mjesnim zajednicama Dokanj i Gornja Tuzla, dok je drugo projektno područje na sjeverozapadnom dijelu grada koje obuhvata Gornju i Srednju Lipnicu, Dragunju, Dobrnju, Donju i Gornju Obodnicu i Breške.

Turistički potencijali

Ukupna vrijednost tih investicija iznosi 10,5 miliona KM.

Kako su istakli federalni ministri fokusirani su na uvrštavanje tog projekta u Plan javnih investicija u narednoj godini.

Istaknuti su i razvoj i unaprjeđenje turističkih potencijala Tuzle i Srebrenika, čiji je načelnik Adnan Bijelić, također učestvovao na sastanku, s posebnim naglaskom na projektima koji će značajno doprinijeti turističkoj privlačnosti i općem unaprjeđenju tih gradova.

Saradnjom na projektu Stara Majevica – Zeleni kamen, postignut je značajan napredak u ostvarivanju navedenih ciljeva i povećanju turističke privlačnosti regije.

Sastanak predstavlja važan korak prema jačanju saradnje između Vlade Federacije i lokalne samouprave u cilju unapređenja života građana i razvoja regije.

Svi sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorima, kao i optimizam u vezi s budućim projektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.