GRAČANICA

Spašavanje nacionalnog spomenika od propadanja: Za obnovu šest stoljeća stare Gradine potrebno 4,5 miliona KM

Zahvaljujući mještaninu Ibrahimu Dautoviću, ljudima u MZ Soko i Gradu Gračanici, riješeno je pitanje prilaza, a od rastinja je očišćen i plato

Slijedi revizija projekta, a onda se kreće u restauraciju Gradine. Avaz

H. Čalić

5.12.2023

Prije dvije godine krenuli su radovi na spašavanju zapuštenog i blokiranog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, stare Gradine u srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice.

Zaštitna ograda

Zahvaljujući mještaninu Ibrahimu Dautoviću, ljudima u MZ Soko i Gradu Gračanici, riješeno je pitanje prilaza Gradini, a entuzijasti Sokola su od rastinja očistili plato Gradine te je ove godine izgrađena i zaštitna ograda. Sada je urađen i projekt kako bi se Gradini vratio sjaj.

Tako je bivši predsjednik MZ Mirzet Topčagić, sada predsjedavajući GV Gračanica, projekt obnove Gradine koji je uradio predao Gradskoj upravi u Gračanici. Sada slijedi njegova revizija, a za to su potrebna sredstva kako bi se radovi nastavili.

Topčagić: Već smo uradili dosta posla. Avaz

- Mi smo već uradili dosta posla na sanaciji najvažnijeg simbola Gračanice, naše Gradine. Prilazni put odavno je bio kamen spoticanja, sad je to riješeno. Grad Gračanica i Federalno ministarstvo za kulturu, sport i mlade osigurali su 47.000 KM za glavni projekt. Slijedi revizija projekta, a onda se kreće u restauraciju, konzervaciju i arheološke radove - kazao je Topčagić.

Dodao je da je to redoslijed poslova, s obzirom na to da se radi o nacionalnom spomeniku BiH.

Godinama propadao

- Nacionalni spomenik Gradina u srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice dugo je bio izložen zubu vremena i godinama propadanja. U Gradskom vijeću sam podnio inicijativu da se u budžetu Grada za narednu godinu nađe stavka za reviziju glavnog projekta i nadam se da tu problema neće biti - kazao je Topčagić.

Kompletna sanacija Gradine u Sokolu koštat će oko 4,5 miliona maraka i radit će se u fazama u narednih 10-15 godina.

Potrebno mnogo novca

Prema riječima Topčagića, kada se odobri projekt, krenut će s inicijativama prema međunarodnim fondovima kao što su IPA, Prekogranična saradnja, fondovi EU za sanaciju nacionalnog spomenika. Kako je kazao, potrebno je dosta novaca da bi se spomenik obnovio i nada se da će za njihove molbe međunarodni fondovi imati sluha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.