PREDSJEDNIK RS

Odbrana Dodika predložit će Sudu BiH odgađanje pretresa

Glavni pretres zakazan je za 20. decembar s početkom u 13 sati

Milorad Dodik. N. Šaljić

SRNA

15.12.2023

Odbrana predsjednika RS Milorada Dodika uputit će Krivičnom vanraspravnom vijeću Suda BiH i postupajućem sudiji Mirsadu Striki urgenciju za postupanje Suda o prijedlogu za prenošenje vođenja postupka stvarno nadležnom sudu u Banjoj Luci, kao i prijedlog za odgađanje glavnog pretresa zakazanog za srijedu, 20. decembar.

Branilac predsjednika RS Goran Bubić naveo je u prijedlogu za odgađanje glavnog pretresa da je u četvrtak pozivom Suda BiH, putem faksa, obaviješten da je glavni pretres zakazan za 20. decembar s početkom u 13 sati.

Zahtjev odbrane

- Predlaže se odgađanje zakazanog glavnog pretresa iz razloga što je odbrana predsjednika Dodika stavila prijedlog za prenošenje vođenja postupka sa Suda BiH stvarno nadležnom sudu u Banjoj Luci", piše u ovom dopisu advokata Bubića, uz podsjećanje da je odbrana predložila delegaciju nadležnosti u ponedjeljak, 11. decembra, da je dan kasnije uložen u spis krivičnog predmeta i, prema dosadašnjim saznanjima odbrane, po tom prijedlogu nije donesena sudska odluka.

Istakao je da je posebnim podneskom odbrana urgirala  postupanje Suda BiH po prijedlogu za delegaciju nadležnosti od 11. decembra.

- S obzirom na vremenski period preostao do zakazanog glavnog pretresa (četiri dana, od čega su dva dana neradna, a dva radna), kao i pravo stranaka na žalbu, te suspenzivno djejstvo žalbe, predlaže se odgađanje zakazanog pretresa -  navedeno je u prijedlogu odbrane.

Nepoštivanje odluka

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita (Christian Schmidt), 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi. 

Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banju Luku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika RS podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio. Paralelno sa žalbom, odbrana je bila podnijela i prijedlog za delegaciju nadležnosti, o kojem još nije donesena sudska odluka. 

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH, prenosi Srna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.