USPJESI

Jasmin Alić, bosanski digitalni mogul, za "Dnevni avaz": Na LinkedInu je napredak zagarantiran, bez obzira na to jeste li iz BiH ili SAD

“Bosanac broj 1 u svijetu”, na ponos svojih roditelja i sina

Alić: Platforma na kojoj se nalazi svaki direktor, vlasnik ili radnik. Instagram

Nerma Ajnadžić

17.12.2023

Zeničanin Jasmin Alić primjer je uspješnog mladog čovjeka koji je ostvario svoje snove i stigao od nule do heroja (ili, kako to bolje na engleskom zvuči – From zero to hero).

Alić je copywriter i biznis strateg koji je krunisan kao svjetski broj 1 na društvenoj mreži LinkedIn. Radio je za svjetske brendove, a ujedno je i profesor na Međunarodnom univerzitetu Burch (IBU) u Sarajevu. Danas ima taj luksuz da bira s kim će raditi, a čak ima i listu čekanja. Ono što je zanimljivo jeste da dijeli besplatno sadržaje sa savjetima o tome kako unaprijediti posao i sebe u tom svijetu.

Poslovni ljudi

Odmah na početku razgovora objasnio je šta ustvari znači riječ “copywriter”, termin koji često čujemo u posljednje vrijeme.

- Copywriting je, najjednostavnije rečeno, pisanje za marketinške svrhe. Svaka reklama koju vidite na ulici, mail koji pročitate ili YouTube video koji pregledate, sve to sadrži “tekst”. Taj tekst u marketing svijetu zovemo “copy”, a onaj koji piše te reklame, mailove ili videoskripte se zove copywriter - rekao je Alić.

Zašto je LinkedIn kao platforma važan u današnje vrijeme te kakve benefite pruža?

- LinkedIn je platforma na kojoj se nalazi svaki direktor, vlasnik ili radnik, jer je to dugo godina bila platforma za apliciranje na poslove. Danas je LinkedIn platforma za dijeljenje sadržaja i umrežavanje s poslovnim ljudima širom svijeta. Najbolje od svega? Besplatno je. Svi mogu da dijele svoje savjete i iskustva iz svoje branše. Svi mogu lako doći do izuzetno bitnih kontakata u svijetu. A ono najbitnije je, možete da učite od drugih, podučavate druge, ili naplaćujete za svoje usluge direktno putem svog sadržaja.

Online svijet više koristimo u druge stvari nego za napredovanje i učenje…

- Lako je izgubiti nekoliko sati skrolajući po Facebooku ili Instagramu svaki dan. Zamislite samo da sve te sate koristimo kako bismo učili direktno od profesionalaca u svojoj industriji, ojačali svoj profesionalni brand te se spojili s drugima širom svijeta! Na LinkedInu je napredak zagarantiran, bez obzira na to bili vi iz Bosne ili Amerike. Samo treba uložiti svoje vrijeme u stvari koje će nam koristiti u profesionalnom razvoju i upoznavati ljude u poslovnom svijetu. Svi mi imamo isti ovaj izbor svaki dan.

Pravi ekspert

Otvoreno govorite o mogućnosti zarade, kao i koliko ste Vi uspijevali zaraditi na početku, a koliko danas. U suštini, isplati se?

- Kada drugima pomažete da riješe probleme koji će im i sačuvati i zaraditi novac u isto vrijeme, vašoj zaradi onda nema limita. Tako da, isplati se, definitivno. Samo morate biti izričito dobri u svom poslu ukoliko mislite naplaćivati neke “zapadnjačke” cifre.

Alić: Svi imamo izbor svaki dan. Instagram

Šta u Vama danas izazivaju natpisi poput “Bosanac broj 1”?

- Kada pročitam “Bosanac broj 1 u svijetu”, prije svega pomislim na ponos svojih roditelja i sina. S druge strane, najviše mi znači činjenica da ovo otvara neka nova vrata ljudima iz naše sredine, a pogotovo mladima koji se nadaju boljem sutra u zemlji poput Bosne.

Vi ste jedina opcija

Posebno zanimljivo je da svoj sadržaj apsolutno besplatno dijelite. Kako ide to "besplatno“, a da uspijete zaraditi?

- Činjenica je da 99 posto ljudi koji čitaju vaš sadržaj, ma koliko vrijedan taj sadržaj bio, nije spremno ili nije u stanju samo ga primijeniti. Trebat će im pomoć pravog eksperta.

A ko je bolji da pomogne nego baš taj ekspert kojem toliko vjeruju i znaju da će im donijeti rezultate, koje dijelite nesebično kroz svoj sadržaj svaki dan? Kada vam publika vjeruje, vi ste jedina opcija.

Sami vrh svijeta

Prevalili ste dug put do ovoga danas, kako gledate na sve ono što ste prošli, od skromnih početaka do, bez skromnosti, vrha svijeta?

- Kao neko ko je profesor engleskog jezika po struci, mogu reći da je izuzetno teško naći dobar i dobro plaćen posao u današnje vrijeme ukoliko se držite puta svoje diplome. 

Radio sam mnoge poslove koji nemaju veze s mojom diplomom. Nakon mnogo godina potrage za svojim boljim sutra, pisanje online i LinkedIn su se zaista pokazali kao pun pogodak. Pogodak u sami vrh svijeta, jer su me na mnogim listama u svijetu zaista uvrstili kao najboljeg LinkedIn pisca ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.