IZBJEĆI "SIVU LISTU"

Nešić: Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojiti po hitnoj proceduri

Vijeće ministara BiH je napravilo značajan iskorak usvojivši nacrt zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ističe

Nenad Nešić. Fena

Alen Bajramovic

19.12.2023

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić uputio je dopis predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i njenim zamjenicima, te članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem traži da nacrt zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usvojen po hitnoj proceduri. Razlog zbog kojeg državni ministar nastoji ubrzati proceduru usvajanja je izbjegavanje mogućnosti da BiH završi na „sivoj listi“ međunarodnih organizacija.

Posjeta evaluacijskog tima

Nešić navodi da je za period 12. do 28. februara 2024. najavljena posjeta evaluacijskog tima Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL), stalnog tijela Vijeća Evrope za praćenje stepena usklađenosti mjera iz ove oblasti s osnovnim međunarodnim standardima Radne grupe za finansijsko djelovanje i efikasnost njihove implementacije. Ovaj tim ima i zadatak davanja preporuka nacionalnim vlastima u pogledu poboljšanja nacionalnih sistema u ovoj oblasti.

- Vijeće ministara BiH je napravilo značajan iskorak usvojivši nacrt zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Međutim, kako se radi o najznačajnijem propisu u ovoj oblasti, posebno u kontekstu predstojeće MONEYVAL evalulacije, naša obaveza je naglasiti da će predmetom evaluacije biti samo provedba propisa koji su usvojeni i stupili na snagu do početka posjete. Uzimajući u obzir trajanje zakonodavnih procedura, u skladu sa poslovnicima Zastupničkog doma i Doma naroda, ulazimo u veliki rizik da predmetni zakon, predložen po skraćenoj proceduri, neće biti pravovremeno usvojen, te samim tim neće biti predmetom evaluacije. U skladu s tim, Ministarstvo sigurnosti je sugeriralo da se Parlamentarnoj skupštini predloži hitna procedura usvajanja – pojašnjava Nešić.

Međunarodni propisi i standardi

On podsjeća da je posjeta ovog tima BiH, koja je prvobitno bila planirana za septembar 2023., odgođena kako bi bio ostavljen dodatni prostor za adekvatniju pripremu i eventualno donošenje novih propisa, radi bolje usklađenosti BiH sa međunarodnim propisima i standardima. BiH je tako posljednja država članica koja će biti evaluirana u petom krugu MONEYVAL evaluacije.

- Cijeneći važnost i potrebu što hitnijeg usvajanja zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, molimo da učinite dodatne napore i razmotrite mogućnost izmjene zaključka Vijeća ministara BiH sa telefonske sjednice od 14. decembra, na način da se nacrt zakona uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku umjesto u skraćenu proceduru, a sve u cilju izbjegavanja stavljanja BiH na „sivu listu“ međunarodnih tijela i organizacija kao što su FATF, Vijeće Evrope i EU – naglašava ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.