OBJAVLJENI REZULTATI

Šta su uradili tokom tri godine mandata: Sarajevski načelnici koji su ispunili najviše predizbornih obećanja

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, ne mogu se baš pohvaliti velikim rezultatima

Mandić, Tanović, Muzur i Efendić. Facebook

Danijal Hadzovic

20.12.2023

Udruženje „Zašto ne“ i platforma „Istinomjer“ prezentirali su rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja nakon treće godine mandata u 12 gradova i općina BiH.

Neuspjeli opoziv

Kada su u pitanju rezultati u Kantonu Sarajevo, načelnici se baš i ne mogu pohvaliti brojem ispunjenih obećanja. U Općini Centar, u kojoj nije uspio pokušaj opoziva načelnika Srđana Mandića, od 28 obećanja ispunjeno je jedno, i to u prvoj godini mandata, kada je započet prijenos uživo sjednica Općinskog vijeća. U trećoj godini radilo se na uređenju parkova i trgova, pristupu grantovima za samozapošljavanje, utopljavanju javnih objekata te su započeti postavljanje pametne LED ulične rasvjete i izgradnja fizičkih prepreka za automobile.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur stoji dosta bolje. Imao je 87 obećanja, od kojih su dva ispunjena, a 36 je u progresu. Tu su izgradnja sportskih igrališta, uređenje izletišta Stojčevac, te obnova centralnog trga i pješačkih puteva.

Započete aktivnosti

Početne aktivnosti zabilježene su na 34 obećanja. Među njima su izgradnja pruge Hrasnica – Ilidža i žičare Hrasnica – Igman. Ukupno 15 obećanja nije ni započeto s realizacijom, a među njima je i izgradnja nove sportske dvorane u Sokolović-Koloniji.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić dao je 69 obećanja, a na kraju treće godine ispunjeno ih je sedam. Neka od njih su dogradnja Osnovne škole „Behaudin Selmanović“ i uspostava ambulante u C-fazi Alipašinog Polja. Jedno je djelimično ispunjeno, a to je pomoć privrednicima usljed pandemije koronavirusa.

U progresu je 41 obećanje, među kojima su poticaji poljoprivredi, rekonstrukcija cesta, pomoć mladima u rješavanju stambenog pitanja. Započeto je 11, a ništa nije urađeno za ispunjenje osam obećanja.

Nijedno obećanje u ovoj godini

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović imao je 69 obećanja. Provođene su aktivnosti na više od polovine, ali ispunjena su samo dva. U ovoj godini nije ispunjeno nijedno. U progresu je 38, 27 je započeto, a dva su "na čekanju".

Primarni izvor obećanja su predizborni programi kandidata ili njihovih stranaka. Međutim, u određenim situacijama, obećanja su se prikupljala iz njihovih govora, intervjua i objava na društvenim mrežama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.