REAKCIJE

Meteorolog Krajinović: Emisije štetnih čestica u zraku u Sarajevu treba da upale lampice uzbune kod svih

Trebamo se svi zabrinuti i početi razmišljati o rizicima i našoj ulozi da zaštitimo sami sebe i svoje najmilije, kazao je Krajinović

Krajinović: Pojava temperaturnih inverzija. Avaz

20.12.2023

Svjedoci smo temperaturnih inverzija i pojave magle, odnosno smoga u Sarajevu. U hladnijem dijelu godine na našim prostorima brdovitog Balkana, kaže meteorolog Bakir Krajinović, a posebno naših brda i kotlina u Bosni pojava temperaturnih inverzija koje najčešće prate magla, odnosno smog, može se objasniti.

Sloj atmosfere

- Svaka kotlina u Bosni, reljefno ispunjava uvjete za formiranje ove prirodne pojave. Prije nego krenem dalje jedno treba naglasiti, a to je da su temperaturne inverzije prirodna pojava, bilo ih je prije nastanka Sarajeva, Zenice i Tuzle, pa i samog postanka čovjeka, a bit će ih i u budućnosti bez obzira koliko tunela mi probijali kroz ova naša brda – navodi Krajinović.

Dakle, dodaje, temperaturna inverzija pojava je kada u prizemnom sloju atmosfere, na dnu kotline, vrijednost temperature zraka bivaju niže u odnosu na temperaturu zraka na okolnim brdima.

- U sarajevskoj kotlini, za praćanje temperaturne inverzije koristim pet mjernih tačaka: Butmir kao najniža na 502 m nadmorske visine, zatim Otoka sa 515 m, Vijećnica sa 550 m, Bjelave sa 630 m i Faletiće kao referentnu stanicu iznad sarajevskog inverzionog sloja na 824 m nadmorske visine. Jutros u 05:00 sati na Butmiru je bilo -4,2, na Otoci -3,0, kod Vijećnice -2,7, na Bjelavama -3,6 i iznad inverzionog sloja na Faletićima 0,5 stepeni.

Izmjerena temperatura. Facebook

Kada iskoristimo nauku i normalan srednji temperaturni gradijent koji kaže da sa svakih 100 metara nadmorske visine temperatura treba da opada za 0,5 stepenim odnosno raste ako idemo niz brdo u tom slučaju, ako je na Faletićima izmjereno 0,5, na Bjelavama bi trebalo da bude 1,5, kod Vijećnice 1,9 , na Otoci 2,0 i na Butmiru u dnu sarajevske kotline 2,1 stepen.

Na ovaj način uspostavio bi se normalni vertikalni gradijent temperature zraka, a time i uobičajena kotlinska cirkulacija zraka, kako vertikalna tako i horizontalna, i u većini takvih slučajeva bi prodisali kako i zaslužujemo. Međutim, jutros je razlika između izmjerene temperature zraka na Butmiru i one očekivane „normalne“ u odnosu na Faletiće bila 6,1 stepen, e toliko je intenzivna jutrošnja inverzija u Sarajevu – ističe Krajinović.

Kada se, dodaje meteorolog, doda magla i sve ono što smo ispustili iz toplana, individualnih ložišta, automobila, industrije, stočarstva i drugih izvora zagađujućih čestica, pomnožimo s tri dana inverzije i uzmemo u obzir da će i narednih 48 sati inverzija biti postojana, trebamo se svi zabrinuti i početi razmišljati o rizicima i našoj ulozi da zaštitimo sami sebe i svoje najmilije.

Niže temperature

- Vratit ću se na početak, temperaturna inverzija bez zagađujućih čestica u zraka nije opasna, osim što uvjetuje niže temperature pri dnu kotline, ali uz činjenicu da Sarajevo niko nikad nije zaustavio da nastavi uobičajenim tempom emisije štetnih čestica u zrak, to već treba da upali neke lampice uzbune kod svih – kazao je Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.