SARAJEVO

Reisu-l-ulemu posjetili imami iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

Reisu-l-ulema je uz izraze dobrodošlice imamima, ukazao na potrebu održavanja veza sa zajednicama u okruženju

Slikano tokom posjete. MINA

H. J. I.

20.12.2023

Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića danas je posjetila delegacija imama iz država regije - Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Reisu-l-ulema je uz izraze dobrodošlice imamima, ukazao na potrebu održavanja veza sa zajednicama u okruženju.

"Naše džemate trebamo držati živim"

- Mi iz Sarajeva koliko možemo pomoći, stojimo vam na raspolaganju. Spremni smo doprinijeti, u skladu s vašim potrebama. Neka vam bude na umu, naše džemate trebamo držati živim - kazao je u obraćanju imamima Kavazović.

Imami su reisa Kavazovića informirali o radu zajednica u tim državama, te o aktuelnim izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci, i općenito muslimani.

- Ovakvi susreti ostavljaju veliki trag na nama, što govori da smo jedinstveni, da funkcionišemo na lijep način, da razmjenjujemo mišljenja, iskustva. Ovo je pokazatelj da je Rijaset Islamske zajednice štab okupljanja svih Bošnjaka regiona na jednom mjestu. Kada dođemo u Sarajevo, mi se osjećamo kao svoji na svome – kazao je koordinator bošnjačke zajednice na Kosovu Anel Avdija.

Unapređenje saranje

Također, imami su naglasili da im je podrška Islamske zajednice u BiH veoma značajna, te su iskazali nadu u unapređenje saradnje.

U tom smislu je koordinator bošnjačkih džemata u Makedoniji Jusuf Čolović zahvalio Rijasetu Islamske zajednice, što im pružio ruku saradnje u svim oblicima - od finansijskog, kulturnog, očuvanja identiteta.

Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ u BiH Muhamed Jusić.

Posjeta imama iz države regije upriličena je u okviru dvodnevnog seminara za imame, koji se održava u Sarajevu u cilju ličnog i profesionalnog usavršavanja, njegovanja bošnjačkog, ali i općenito muslimanskog identiteta i tradicije u tim državama, javlja MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.