USVOJILO VMBIH

Bescarinski uvoz gnojiva: Osiguran kontinuitet olakšica za poljoprivrednike

Odluka je donesena kako bi se na vrijeme osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih gnojiva za poljoprivrednike

Vijeće ministara BiH. N. Šaljić

S. S.

21.12.2023

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva kao podršku poljoprivrednicima u BiH zbog globalnih poremećaja u snabdijevanju te rasta cijena.

Odlukom se privremeno, do iskorištavanja količina propisanih ovom odlukom, a najkasnije do 31. 12. 2024. godine, omogućava bescarinski uvoz ukupno 370.000 tona mineralnih gnojiva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka iz zemalja. Istovremeno se ovom odlukom utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Osnovni kriterij zа bescarinski uvoz mineralnih gnojiva je da se radi o uvozu zа potrebe poljoprivrednih proizvođača kao krajnjih korisnika na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena kako bi se na vrijeme osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih gnojiva za poljoprivrednike, što će omogućiti provođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura.

Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je Vijeće ministara BiH u 2022. i 2023. godini omogućilo bescarinski uvoz mineralnog gnojiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.