DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Vujičić: Šmitove izmjene Izbornog zakona su besmislene i neće dobiti podršku SNSD-a

Mi smo prvi za uvođenje novih tehnologija, ali ne po principu da nam neko sa strane donira opremu i kontroliše softver negdje daleko, rekao je

Miroslav Vujičić. Srna

S. S.

26.12.2023

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skuptine BiH Miroslav Vujičić rekao je da "SNSD neće podržati izmjene Izbornog zakona BiH koje je kreirao OHR i visoki predstavnik Kristijan Šmit koji nastoji da ga sprovede preko Centralne izborne komisije BiH."

Vujičić je rekao Srni da će sutra učestvovati na sastanku članova CIK-a sa parlamentarcima, koji je sazvao Suad Arnautović, samo da bi iskazao stav SNSD-a da su "Šmitove izmjene Izbornog zakona besmislene i da neće dobiti podršku."

Novi zakon

- Smatramo da je trebalo izraditi potpuno novi zakon, a ne vršiti izmjene na ovaj način, na mala vrata - poručio je Vujičić.

On je naveo da predložene izmjene Izbornog zakona ne obuhvataju izborne jedinice, izbor člana Predsjedništva iz Federacije BiH, formiranje lista i izborni cenzus.

Vujičić je dodao da postoji dosta primjedbi i na izmjene koje se odnose na uvođenje novih tehnologija radi zaštite integriteta.

Nove tehnologije

- Mi smo prvi za uvođenje novih tehnologija, ali ne po principu da nam neko sa strane donira opremu i kontroliše softver negdje daleko i ostavlja mogućnost manipulacije izbornim procesom - rekao je Vujičić.

On je napomenuo da je nadležnost za "Izborni zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne u CIK-u."

- Suad Arnautović saziva sastanak u parlamentu, izlazi iz okvira rada CIK-a i preuzima svojstva zakonodavca - zaključio je Vujičić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.