INTENZIVNIJA SARADNJA

FUP i Ured za borbu protiv korupcije KS potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji

Strane potpisnice su se obavezale da će organizovati periodične konsultacije radi razmjene iskustava, stručnog znanja i novih saznanja

Munjić i Kafedžić. FUP

N. H.

27.12.2023

Federalna uprava policije, koju zastupa direktor Vahidin Munjić, i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kojeg zastupa Šef Ureda Erduan Kafedžić, potpisali su Memorandum o međusobnoj saradnji. 

Memorandum je potpisan kao rezultat zajedničkog interesa za intenzivnijom međusobnom saradnjom i koordinacijom aktivnosti na prevenciji korupcije, u smislu razmjene informacija i saznanja u skladu s odredbama važećih zakonskih propisa. 

Strane potpisnice su se obavezale da će organizovati periodične konsultacije radi razmjene iskustava, stručnog znanja i novih saznanja iz oblasti borbe protiv korupcije.

Prema odredbama Memoranduma, Ured za borbu protiv korupcije će Federalnoj upravi policije ustupati raspoložive podatke i informacije do kojih dođe tokom provođenja svakodnevnih aktivnosti iz svoje nadležnosti, a Federalna uprava policije će po zaprimanju tih informacija odmah postupati u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku, te poduzeti predviđene mjere i radnje s ciljem dokumentovanja krivičnih djela i izvršilaca.

Imajući u vidu da Federalna uprava policije u posljednje vrijeme radi na velikom broju slučajeva visoke korupcije, ovakav vid saradnje primjer je kvalitetnog integrisanog međuagencijskog pristupa u borbi protiv korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.