SUD BIH

Suđenje za zločine u Pribiniću kod Teslića počinje 21. januara

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović dala je strankama smjernice u vezi s pozivanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza

Dragan Babić. Detektor.ba

S. S.

27.12.2023

Početak suđenja Draganu Babiću i Milivoju Maletiću za zločine počinjene 1992. na području Teslića zakazan je za 21. januar, piše Detektor.ba.

Osim čitanja optužnice i uvodnih riječi, na početku suđenja bit će saslušan i prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na statusnoj konferenciji planirana je dinamika suđenja radi efikasnijeg vođenja postupka.

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović dala je strankama smjernice u vezi s pozivanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza.

- Ne treba pozivati svjedoke koji će se samo izjasniti o imovinskopravnom zahtjevu radi ostvarivanja ekonomičnosti - kazala je Hadžiomerović.

Tužilaštvo planira pozvati 58 svjedoka na suđenju Babiću i Maletiću, koje optužnica tereti za ubistva i nečovječna postupanja nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću.

Babić je optužen u svojstvu bivšeg upravnika zatočeničkog objekta u Društvenom domu u Pribiniću, kao i vojnog policajca, a Maletić kao stražar. Optuženi su za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene od juna do oktobra 1992. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.