RAZGOVOR

Direktorica Federalnog zavoda Helena Lončar za "Avaz": U 2024. izdvojit ćemo 85 miliona KM za zapošljavanje

Našim programima naredne godine bit će obuhvaćeno oko 12.000 nezaposlenih, kaže Lončar

Lončar: Omogućili smo zapošljavanje oko 12.000 osoba. Facebook

S. Muhić

28.12.2023

Federalni zavod za zapošljavanje uspješno privodi kraju proces ugovaranja po programima zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke iz 2023. godine, čime je do sada omogućeno zapošljavanje oko 12.000 osoba s evidencije nezaposlenih. Kazala je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Vlastita sredstva

- Postotak ugovorenih sredstava nikad nije bio viši. Od predviđenih oko 72 miliona KM za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja ove godine u privredu smo plasirali gotovo kompletan iznos, što je dokaz aktivnog rada, ali i adekvatno kreiranih programa prilagođenih kako poslodavcima tako i nezaposlenim - rekla je Lončar i dodala da su svi programi finansirani iz vlastitih sredstava te da su radili u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje, kaže, realizira set mjera i programa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s evidencije nezaposlenih, s posebnim fokusom na teže zapošljive kategorije nezaposlenih, kao što su mladi, žene, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe starije dobi itd.

- Osim toga, u okviru svojih aktivnosti započeta je i realizacija programa sufinansiranja obuke nezaposlenih osoba u realnom poslovnom okruženju u skladu s potrebama tržišta rada, odnosno poslodavaca. Evaluacija naših mjera ukazuje na to da između 50 i 70 posto sufinansiranih osoba ostane u radnom odnosu i do 12 mjeseci po isteku perioda sufinansiranja, u zavisnosti od toga o kojoj mjeri je konkretno riječ, što predstavlja vrlo dobar rezultat - istakla je Lončar.

Što se tiče planova za narednu godinu, direktorica naglašava da je planirano čak 85 miliona maraka za programe zapošljavanja.

Intenzivne pripreme

Ta sredstva planirana su Finansijskim planom Zavoda za 2024. godinu. To će biti dovoljno da se programima obuhvati oko 12.000 nezaposlenih. U toku su intenzivne pripreme za realizaciju programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za narednu godinu. Možemo već sada reći da se planirane mjere neće bitnije razlikovati od dosadašnjih, s tim da će pojedinačni mjesečni poticaji biti uvećani sukladno ekonomskim kretanjima u zemlji - zaključila je Lončar.

Zajednički projekti

U okviru realizacije programa sufinansiranja zajedničkih projekata s drugim organizacijama i institucijama ove godine, mi smo iz vlastitih sredstava sufinansirali realizaciju određenih projekata, navodi Lončar.

- To su, prije svega, projekti zapošljavanja asistentskog kadra za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama, asistenata na javnim univerzitetima u Federaciji BiH i stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite te djece šehida i poginulih boraca - rekla je Lončar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.