SUROVA REALNOST

Protesti poljoprivrednika u Banjoj Luci: Umjesto da se vesele, moraju moliti za subvencije

Zabrinuti za egzistenciju, kupili smo nove mašine, a isplate kasne, u kreditima smo, rekao je jedan od poljoprivrednika

Kretali se od kružnog toka na Malti do Trga Krajine. Instagram

Z. K.

31.12.2023

Mirne proteste danas su u Banjoj Luci održali poljoprivredni proizvođači u znak nezadovoljstva, a sve zbog, kako su rekli, neisplaćenih subvencija za poljoprivrednike od grada Banje Luke.

Velika kolona

Kolona od 40 traktora krenula je danas oko 11 sati od kružnog toka na Malti do Trga Krajine. Nakon toga uslijedilo je obraćanje ispred zgrade Gradske uprave.

- Zašto kasne subvencije, mi smo u dugovima. Zabrinuti za egzistenciju, kupili smo nove mašine, a isplate kasne, u kreditima smo – rekao je jedan od poljoprivrednika.

Traktore su parkirali ispred zgrade Gradske uprave rekavši da će tu ostati 24 sata te da je ovo danas samo opomena. Sljedeći put će, kako su naveli, doći s cisternama đubriva koje će istresti.

- Tražimo odmah danas sastanak, tražimo da se usvoji rebalans da se isplate dugovi – poručili su poljoprivrednici.

Kasne i plaće

Gradonačelnik Banje Luke tražio je hitnu vanredna sjednicu na kojoj bi bio razmatran rebalans budžeta za 2023. koji je podrazumijevao i novo kreditno zaduženje od šest miliona maraka kako bi se izmirili dugovi.

Međutim, dugovi nisu samo subvencije poljoprivrednicima. Kasne i plaće radnicima Gradske uprave, Domu zdravlja Banje Luke, Centru za socijalni rad, kao i plate radnicima na bolovanju Problem je i sa subvencijama za privatne vrtiće, za besplatan i povoljniji prijevoz penzionera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.