RAZGOVOR

Vedad Deljković, vijećnik u Općini Stari Grad: Promjene su već vidljive, želimo pomoći privrednicima, a ne maltretirati ih!

U Štrosmajerovoj ulici, koja je ugašena, otprilike je četiri ili pet puta skuplji kvadrat od kvadrata zakupa parkinga, kaže Deljković

Vedad Deljković. Facebook

3.1.2024

Vedad Deljković, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva i u Općini Stari Grad, podnio je inicijativu za izmjene i dopune Odluke o privremenom korištenju javnih površina, s posebnom naznakom na izmjene u dijelu koji se odnosi na iznos naknade za korištenje javnog parking prostora.

Inicijativa koju je uputio Deljković sadrži i izmjene naknade za korištenje neizgrađenog građevinskog zemljišta koje je izuzeto, na način da se naknade povećaju u skladu s relevantnim zakonskim i podzakonskim aktima.

Osnivanje firme

Deljković u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže da cijena zakupa parking mjesta ne može biti deset puta jeftinija od cijene zakupa javnih površina za ugostiteljske objekte.

- Imamo neke ulice u kojima je više od 60 maraka kvadrat. U Štrosmajerovoj ulici, koja je ugašena, otprilike je četiri ili pet puta skuplji kvadrat od kvadrata zakupa parkinga. Slijedi izmjena odluke da olakšamo privrednicima, a ne da ljude maltretiramo. Ovo sve radimo dok se ne formira preduzeće koje će preuzeti upravljanje svim parkinzima u Starom Gradu. To je plan, da od 1. maja firma počne funkcionirati i preuzimati parkinge. Bavit će se parkinzima, izdavanjem javnih površina, a nadamo se i održavanjem čistoće na Baščaršiji. Promjene u Starom Gradu su već vidljive s dolaskom novog načelnika - kaže Deljković za „Avaz“.

Ledena ploha

Osim toga, još jedna korisna inicijativa, a tiče se naših najmlađih.

- Što se tiče ledene plohe, Grad Sarajevo je osigurao sredstva, koja će platiti Općini Stari Grad, odnosno 40.000 KM bit će izdvojeno da se postavi ledena ploha ispred Vijećnice, gdje će najmlađi imati priliku da kližu besplatno - ističe Deljković.

Agregat za Hitnu pomoć

Vedad Deljković nam je otkrio i da je uputio inicijativu, odnosno da će tražiti da se za potrebe Hitne pomoći Sarajevo nabavi agregat.

- Trenutno, agregat koji imaju može raditi maksimalno dva sata. To je nevjerovatno. Neki bi da ratuju, a Hitna pomoć ima agregat iz prahistorije - dodaje Deljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.