BROJNI PROBLEMI

Iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" upozoravaju da je trenutni nivo cijena neodrživ: Očekuje li Sarajevo poskupljenje vode

Dodaju da su u 2023. godini započeli realizaciju druge tranše EBRD kredita

KJKP Vodovod i kanalizacija: Opskrbljuju više od 400.000 stanovnika. Facebook

15.1.2024

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" zaduženo je za vodovodni sistem koji opskrbljuje više od 400.000 stanovnika Sarajeva. Na području Kantona Sarajevo kanalizacionu mrežu čini sistem različitih profila i namjene dužine 1.506 kilometara, gotovo 12.000 slivnika i približno 50.000 šahtova.

Iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“, na čijem čelu je direktor Rusmir Salić, govorili su za „Dnevni avaz“ o planovima, aktivnostima i izazovima s kojima se susreću.

EBRD krediti

Na početku su se osvrnuli na aktivnosti koje je Preduzeće obavljalo u 2023. godini.

- U protekloj godini Preduzeće je radilo na realizaciji svojih glavnih zadataka, da proizvede i isporuči vodu za piće koja odgovara propisanim standardima, te pruži usluge uredne odvodnje i prečišćavanje otpadnih voda, a sve u obimu i kvalitetu koji će zadovoljiti naše korisnike. Aktivnosti su bile orijentirane i na povećanje pouzdanosti u pružanju usluga, te informisanju korisnika – kazali su.

Dodaju kako su u 2023. godini započeli realizaciju druge tranše EBRD kredita koja podrazumijeva rekonstrukcije više od 36 kilometara vodovodne mreže u vrijednosti od cca 10 miliona eura, a s tim projektom nastavljaju i u 2024. godini.

- Fokusirani smo na projekte izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata, te vodovodne i kanalizacione mreže. Takvih projekata je u 2023. godini bilo mnogo, a sigurni smo da ćemo još jačim intenzitetom raditi na njihovoj realizaciji i u 2024. godini – ističu.

Mnogo izazova

Kada je riječ o najvećim izazovima, posebno naglašavaju da je to neodrživa cijena usluga, starost vodovodne mreže, značajne količine neoprihodovane vode, dotrajalost mehanizacije i voznog parka za obavljanje terenskih radova.

- Najveći izazovi s kojima se susrećemo su kanalizaciona mreža neodgovarajućih profila u odnosu na potrebe, troškovi amortizacije nisu pokriveni cijenom usluga, broj zaposlenih nije usklađen s potrebama poslovanja, otežana mogućnost isključenja potrošača u zgradama kolektivnog stanovanja, dug postupak naplate usluga putem suda, bespravna stambena gradnja, te bespravno priključenje na vodovodni i kanalizacioni sistem i na koncu, ali izuzetno značajno, nedovoljna svijest ljudi o ograničenim resursima vode kao i troškovima njene proizvodnje – zaključili su.

Strateški ciljevi

Kada je riječ o strateškim ciljevima Preduzeća, naveli su realizaciju projekta sanacije vodovodnog sistema koji se finansira iz EBRD kredita, smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži te povećanje energetske efikasnosti i nezavisnosti.

- Intenziviranom popravkom kvarova i unapređenjem upravljanja sistemom želimo postići uredno i kontinuirano vodosnabdijevanje, kao i poboljšanje uvjeta odvodnje fekalnih i oborinskih voda zamjenom postojeće kanalizacione mreže, te povećanje njene funkcionalnosti putem razdvajanja mješovitih kanala i izrade separatne kanalizacione mreže. Akcenat je svakako na zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a monitoring ispravnosti vode za piće se vrši svakodnevno tokom 24 sata – naveli su.

Podsjećaju da je sistem vodosnabdijevanja u KS izuzetno kompleksan i čini ga više od 1.200 kilometara vodovodne mreže, a u okviru vodovodnog sistema postoji 57 zona snabdijevanja, 65 rezervoara različite namjene, te 29 pumpnih stanica i 13 hidrofleksa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.