PILOT TURA

"Putevima nevidljivljih Mostarki" kao dio turističke ponude

Sve te lokacije povezuju generacije žena koje su stvarale svoja djela, kaže Ćesir-Škoro

S današnje ture. M. Smajkić

Meliha Smajkic

16.1.2024

U turističkoj ponudi najvećeg grada na Neretvi mogla bi se naći i zanimljiva ruta pod nazivom "Putevima nevidljivih Mostarki“.

Riječ je o projektu Inicijative građanki/na Mostara, koje su danas, drugi put zaredom, organizirale pilot turu pod ovim nazivom.

U okviru ove ture , koja je krenula od spomenika Katarine Kosače na Rondou, aktivistice i građanke su obišle Gimnaziju Mostar, Ćorovića kuću, Narodno pozorište Mostar, Kantonalni sud u Mostaru, OKC Abrašević i Sportski centar Kantarevac.

Ćesir-Škoro: Važni centri. M. Smajkić

Prema riječima Ifete Ćesir-Škoro, direktorice Inicijtive sve te lokacije povezuje činjenica da su bila važni centri ženske aktivnosti, kreativnosti i društvenog angažmana.

- Povezuju ih, zapravo generacije žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti od sestara Bergman, Smilje Mučibabić, prve žene doktorice nauka iz oblasti biologije u BiH, do naših sportistkinja poput Jasne Merdan-Kolar, ali i vrsnih glumica, pjevačica. 

Želimo, također, skrenuti pažnju na to da su Mostar, kao urbanu cjelinu, zapravo oblikovale žene, a od 65 ulica koje imamo u Mostaru samo dvije nose naziv po ženama - kazala je, između ostalog, Ćesir-Škoro.

Dilberović: Sjajno povezivanje. M. Smajkić

Novoimenovana v.d.direktorica Turističke zajednice Grada Mostara, Elvira Dilberović je pozdravila ovaj projekt, istakavši kako je riječ o sjajnom povezivanju nauke i znamenitosti institucija s ličnostima Mostara.

- Toplo se nadam da će ovaj projekat biti jedan od modela kako bi se turistima proširio izbor. 

Jako je važno da i da ovo bude aplikativan model, koji neće završiti u papirima, već da, praktično, bude uveden kao ponuda u saradnji sa turističkim agencijama - naglasila je Dilberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.