STAVOVI

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, za "Avaz": Put ka EU je strateški interes BiH

Nadam se da će prevladati razum, da će na prvom mjestu biti interes svih građana BiH i da ćemo do polovine marta uspjeti uraditi te reforme, rekao je

Ilija Cvitanović. Facebook

Alen Bajramovic

24.1.2024

Posjeta visoke delegacije EU, koju su činili predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) i premijeri Nizozemske i Hrvatske Mark Rute (Rutte) i Andrej Plenković, ne predstavlja samo pomoć već presudan doprinos ispunjavanju uvjeta BiH na putu ka otvaranju pregovora o članstvu. Ovo je za „Avaz“ izjavio predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, komentirajući poruke evropskih zvaničnika kako na putu ka EU za BiH neće biti prečica, da je napredak ostvaren, ali da se do marta očekuju dodatni rezultati.

Uređeno društvo

- Međutim, ne mogu ti ljudi doći u Parlament i glasati za zakone koje je EU stavila kao uvjet da bismo u martu dobili status pregovarača. Siguran sam da će oni svi, a posebno premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, biti najveći zagovaratelji evropskog puta BiH, ali je do naših najodgovornijih političkih čimbenika da shvate ozbiljnost situacije. Tokom posjeta smo čuli vrlo jasno i što bi značilo propuštanje termina u martu, da do naredne godine ne bismo uopće imali priliku razgovarati o ovoj temi - kaže Cvitanović.

Naglašava da je put ka članstvu u EU strateški interes BiH, pa bi trebao biti i interes svih političkih aktera u ovoj zemlji, te da bismo otvaranjem pregovora prekoračili barijeru koja je već dugo ispred nas i ušli u predvorje uređenog društva.

Otvaramo tržišta

- Na taj način postajemo respektabilna zemlja, otvaramo fondove, otvaramo mnoga tržišta za našu ekonomiju. Zato se nadam, a kada se to nađe u parlamentarnoj proceduri, mi ćemo u svom kapacitetu dati doprinos. Nadam se da će prevladati razum, da će na prvom mjestu biti interes svih građana BiH i da ćemo do polovine marta uspjeti uraditi te minimalne, nužne i bitne reforme koje će zadovoljiti Europsku komisiju i otvoriti pregovore o pristupanju EU - ističe Cvitanović.

Komentirajući ishod sastanka predsjednika stranaka većine u Laktašima, Cvitanović kaže da nije veliki optimista da će njihov dogovor biti realiziran u punom kapacitetu.

O Izbornom zakonu

Kada je riječ o Izbornom zakonu, HDZ 1990 podržava svaki model koji bi Hrvatima u BiH omogućio da sami biraju člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda.

- Izmjene i dopune Izbornog zakona koje će omogućiti hrvatskom narodu da ima dominantan utjecaj na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH strateški su interes BiH. Promjenama Izbornog zakona u tom dijelu došli bismo do jedne potpuno drugačije pozicije u odnosima hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika, siguran sam da bismo izašli iz ovog političkog blata i da bismo time učinili ogroman korak naprijed. Svaki model koji će omogućiti da hrvatski narod ima presudan utjecaj na izbor svoga člana Predsjedništva mi ćemo, sigurno, podržati, kao što podržavamo i ovaj koji bi uključivao i rezultate izbora u županijama - kaže Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.