NA UPIT AVAZA

Stigla potvrda iz NATO-a: U najvećoj vježbi Alijanse ne učestvuju pripadnici Oružanih snaga BiH

Naglašeno je kako je cilj vježbe da pokaže sposobnost NATO-a da brzo rasporedi snage

NATO vježba počela ranije ove sedmice. Reuters

Nerma Ajnadžić

27.1.2024

Vježba Steadfast Defender 24, najveća vježba NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, počela je sredinom ove sedmice, tačnije u srijedu. Tada je pristanišni desantni brod USS Gunston Hall (LSD 44) krenuo iz Norfolka, Virdžinija, Sjedinjene Američke Države i nakon niza operacija će započeti svoj tranzit preko Atlantika.

Učestvuje oko 90.000 vojnika

Iz sjedišta Alijanse za "Avaz" su kazali kako je to glavna NATO vježba sa više domena za ovu godinu, a uključuje seriju nacionalnih i multinacionalnih velikih vježbi uživo (LIVEX) te se provodi na različitim geografskim lokacijama unutar područja SACEUR-a.

- To je najveća vježba NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, sa oko 90.000 vojnika, mornara i avijatičara iz 31 zemlje saveznika i Švedske, a baziraće se na NATO novi planovi odbrane. Neće biti nikakvog učešća pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - naveli su iz NATO-a za "Avaz".

Naglašeno je kako je cilj vježbe da pokaže sposobnost NATO-a da brzo rasporedi snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova Alijanse da ojačaju odbranu Evrope. Ovo pojačanje će se desiti tokom asimuliranig scenarija sukoba u nastajanju sa protivnikom koji je skoro jednak.

- To će pokazati da NATO može sprovoditi i održavati složene operacije sa više domena tokom nekoliko mjeseci, na hiljade kilometara, od krajnjeg sjevera do centralne i istočne Evrope, i u bilo kojem stanju. STDE24 će biti jasna demonstracija transatlantskog jedinstva, snage i odlučnosti NATO-a da nastavimo činiti sve što je potrebno da zaštitimo jedni druge, naše zajedničke vrijednosti i pravila zasnovana na međunarodnom poretku - istaknuto je uz nagkašavanje da su NATO vježbe defanzivne, transparentne, proporcionalne i sprovedene uz puno poštovanje međunarodnih obaveza.

Dva dijela vježbe

Prvi dio vježbe trajat će sve do 15. marta, a riječ je o vježbi uživo koju vodi Zajednička komanda snaga Norfolk koja će obučiti štab kroz uvježbavanje strateškog rasporeda snaga u kontinentalnoj Evropi. Ovo će također uključivati ​​demonstraciju sposobnosti NATO-a da izvrši amfibijski napad u apermisivno i/ili nedozvoljenom okruženju.

Drugi dio vježbe bit će održan od 12. februara pa sve do 31. maja 2024., a fokus je na osposobljavanju za više domena i zapošljavanje snaga.

Drugi dio je demonstracija NATO, nacionalnih i multinacionalnih vojnih sposobnosti u više domena širom kontinentalne Evrope predvođene komandom združenih snaga Brunsum.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.