BIVŠI DEKAN EFSA

Željko Šain: Gavrankapetanović je pohađao studij i ima diplomu Ekonomskog fakulteta, to su nepobitne činjenice

Kod mene je polagao dva ispita, plus radio je master rad koji je uspješno odbranio, rekao je Šain

Šain: Bio mentor Gavrankapetanoviću. Fena / Facebook

E. Ć.

30.1.2024

Prof. dr. Željko Šain, profesor i raniji dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu odgovorio je federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu koji je zatražio da se provjeri validnost diplome prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića koju je stekao na ovom fakultetu.

Predavao dva predmeta

- Ja ću vam reći činjenice koje stoje i koje su nepobitne. Prof., dr. Ismet Gavrankapetanović je pohađao naš studij na 2. ciklusu smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu jer sam ja predavao dva predmeta.

I prof. dr. Gavrankapetanović, bez obzira što je bio redovan profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu, dolazio je redovno kao svaki student na nastavu. Ponašao se kao student, a ne kao redovni profesor - rekao je Šain.

On je bio i mentor prof. dr. Gavrankapetanoviću za izradu master rada nakon čega se dobija titula magistra iz određene oblasti.

- Bio je aktivan na nastavi. Vršio je sve nastavne obaveze. Kod mene je polagao dva ispita, plus radio je master rad koji je uspješno odbranio. Tako da je sve bilo sve po Zakonu o visokom obrazovanju, po zakonskim aktima koji stoje na Univerzitetu u Sarajevu. 

Studij završilo više od 200 kandidata

Mi smo taj studij imali zajedno sa Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. 

Taj studij je završilo, ja mislim više od 200 kandidata, i nikome do sada nije osporavana ta diploma magistra ekonomskih nauka smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu do sada.

Ne znam zašto i kako, postavlja se pitanje kod prof. dr. Gavrankapetanovića.

Mi smo cijeli taj studij, prije nego smo ga i započeli, usaglasili s nadležnim Zakonom, ne samo o visokom obrazovanju, nego u sferi zdravstva i Ministarstva zdravstva BiH - rekao je Šain prilikom gostovanja u emisiji "Špica" na TVSA.

Podsjećamo, ranije je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu odgovorio Rimcu da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović ima validnu diplomu magistra menadžmenta, smjera Upravljanje kvalitetom u zdravstvu.

Prof. dr. Ismet Gavrankaptenović je izabran za direktora KCUS-a 28. decembra prošle godine. Međutim, Rimac mjesecima odbija dati saglasnost za njegovo imenovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.