NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Dom naroda PSBiH: Na "čekanju" hitni postupak za Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca

Zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja o hitnom postupku, to je proslijeđeno Kolegiju doma na usaglašavanje

Dom naroda PSBiH. Fena

FENA

31.1.2024

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti razmatra po hitnom postupku.

Zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja o hitnom postupku, to je proslijeđeno Kolegiju doma na usaglašavanje.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH predloženi zakon, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanjem ovog zakona s oznakom 'EI' Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.