BIVŠI DIREKTOR

Jakić prijetio uposleniku Agencije: "Vidimo se u martu, malo pod drugačijim okolnostima, neki će letjeti iz Agencije"

Sindikat je uputio zahtjev direktoru Emiru Bašiću za zaštitu tog uposlenika

Jakić: Ponovo prijetio. Avaz

1.2.2024

Sindikat Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom prijavio je bivšeg direktora ove Agencije, a sada uposlenika Vinka Jakića da je prijetio drugom uposleniku (identitet poznat redakciji).

Naime, Jakić mu je poručio: "Vidimo se u skorije vrijeme, u martu, malo pod drugačijim okolnostima, neki će letjeti iz Agencije".

Sindikat je uputio zahtjev direktoru Emiru Bašiću za zaštitu tog uposlenika na način da se pokrene disciplinski postupak i slučaj eventualno prijavi Tužilaštvu KS, ukoliko se smatra da postoje osnove za krivičnu prijavu.

- S obzirom na to da je navedeno lice i u proteklom periodu u više navrata usmeno prijetilo uposlenicima Agencije po raznim osnovama i da se protiv istog vodi više krivičnih istraga po raznim osnovama, SO FAZUOI ne može zanemariti težinu i ozbiljnost prijetnje od navedenog lica. Shodno navedenom smatram da je državni službenik Vinko Jakić počinio povredu člana 55. tačka k) Zakona o državnoj službi FBiH kojim je propisano da povreda službene dužnosti može biti i neprimjereno ponašanje prema građanima, saradnicima i drugim licima u vršenju državne službe - navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Adnan Duraković.

Prijava protiv Jakića. Avaz

O brojnim nepravilnostima tokom mandata Vinka Jakića, koji je smijenjen u avgustu prošle godine, "Avaz" je pisao više puta, a dosta su pokazali i revizorski izvještaji.

Posljednji revizorski izvještaj je pokazao da trajno oduzeti novac od 2.471.649 KM, deponiran na računu posebnih namjena kojim upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, nije uplaćen na jedinstveni račun trezora kao prihod FBiH, čime je očito oštećen budžet FBiH.

Inače, Jakić je poznat i po tome što je lagao da ide u posjetu USKOK-u, dok je, zapravo, bio u privatnoj posjeti Zagrebu.

Kako je ranije objavio portal "Avaza", Jakić bi trebao biti uskoro saslušan u FUP-u zbog svih nepravilnosti tokom njegovog mandata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.