U BIHAĆU

“Merhamet” obilježio 111. godišnjicu postojanja

Merhametova misija začeta na Baščaršiji, u Sarajevu, a tokom 111 godina postojanja ove organizacije proširila se na čitav svijet

Merhamet - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

2.2.2024

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, manifestacijom organizirano u Kulturnom centru u Bihaću, obilježilo je 111-tu godišnjicu postojanja i rada. Istorijat jedne od najstarijih organizacija na Balkanu predstavljen je brojnim gostima, predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i Muftijstva bihaćkog, javlja Anadolu.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac kazao je na svečanosti da je “Merhamet” nastao iz duše naroda, davne 1913. godine.

Merhametova misija začeta na Baščaršiji

- Merhametova misija začeta na Baščaršiji, u Sarajevu, a tokom 111 godina postojanja ove organizacije proširila se na čitav svijet. Tokom cijele svoje istorije, Merhamet je dijelio sudbinu svog naroda i u najtežim trenucima i periodima imao nezamjenjivu ulogu te je dao doprinos opstanku Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na činjenicu da Merhamet pomaže svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. I to je ono što dodatno krasi Merhamet i njegovu ulogu - naglasio je, između ostalog, Vrbanjac.

Dodao je da djelovanje u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, potvrđuje snagu i vitalnost “Merhameta“. Kazao je da je “Merhamet” u prošloj, jubilarnoj godini, “Merhamet” podijelio pomoć veću od 12,5 miliona KM u BiH i na područjima u svijetu ugroženim elementarnim nepogodama i ratnim dejstvima.

46 javnih kuhinja

- Misija dobročinstva Merhameta ostvaruje se putem naših 46 javnih kuhinja i njihovih punktova širom Bosne i Hercegovine, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 osoba, zatim putem ostalih projekata, među kojima su: briga o starim, iznemoglim i bolesnim osobama, projekat kućna njega, briga o povratnicima u manji bh. entitet, migrantima, zatim stipendiranje učenika iz povratničkih porodica, podrška centrima za odvikavanje od droge i alkohola, kao i putem mnogih drugih projekata - kazao je Vrbanjac i dodao:

Ponosni smo na sve ono što smo uradili

- Ponosni smo na sve ono što smo uradili, ne samo u BiH, nego i širom svijeta: u Palestini, odnosno Gazi, Somaliji, Pakistanu, Indoneziji, Iranu, Japanu, Turskoj, Sjedinjenim Američki Državama, Nepalu i drugim zemljama koje su se našle u kriznim situacijama. Nastavit ćemo sa čuvanjem dostojanstva ljudi koji su na margini društva. I dalje ćemo, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom svijeta, pružati pomoć onima kojima je pomoć potrebna - kazao je Vrbanjac.

“Merhametovu” 111-tu godišnjicu čestitali su muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić te savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić.

“Merhamet” je za svoj rad dobio brojna domaća i međunraodna priznanja, među kojim a su “Zlatni vijenac sa zlatnim ljiljanima“, Internacionalna nagrada pape Ivana Pavla II, zahvalnicu od Vlade Sjedinjenih Američkih Država te “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.