NEMAMO UVJETE

Niz problema na putu ka najpriznatijoj transplant organizaciji: BiH ne može ni pokucati na vrata Eurotransplanta

Pacijentima se daje nada koja nema utemeljenje, rekao je Šahinpašić. Ako uzimamo organe, moramo ih i davati

Transplantacijska medicina u BiH skoro da ne postoji. Facebook

Nerma Ajnadžić

8.2.2024

Nakon što je objavljeno da Bosna i Hercegovina kreće na svoj put ka Eurotransplantu, jednoj od najpriznatijih transplant organizacija, istaknuti su ključni problemi u svemu tome.

Državno ministarstvo

Mimo Šahinpašić, poznato TV lice naše zemlje i neko ko je prošao kroz svu patnju dijaliza i na kraju dobio novi bubreg, otvoreno nam je rekao da to jeste dobar korak, ali da se istovremeno dezavuiraju pacijenti.

- Daje im se nada koja nema utemeljenje. Želio bih najviše na svijetu da to može, ali, jednostavno, ne može. Prvenstvo, Eurotransplant radi s onima koji imaju državna ministarstva zdravstva, nipošto samo s dijelovima zemlje. Drugo, nemamo donorsku organizaciju. Dakle, nemamo ništa čime možemo zadovoljiti osnovni uvjet, a to je – ako mi primamo organe, moramo i mi dati organe. Nemamo donora, jednostavno - istakao je Šahipašić.

Šahinpašić: Dezavuiraju se pacijenti. Facebook

Naglasio je da u BiH transplantacijska medicina nije razvijena. Istina, ona je na nivou incidenta, jer kako drugačije opisati 16 operacija godišnje? Šahinpašić potcrtava da moramo imati kontinuitet transplantacija.

- Volio bih više nego išta da uspije zbog ljudi koji prolaze strašne patnje, jer prošao sam ih ja - poručio je Šahinpašić.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević rekao nam je slično kao Šahinpašić i potcrtao da se u BiH pretežno rade transplantacije od živih donora, najčešće srodnika.

Prekinut sporazum

- Želim da kažem, u ime svih pacijenata, da nas je vijest o putu ka Eurotransplantu obradovala i raduju nas takve inicijative. Međutim, svjesni smo da to ne pije vode iz raznoraznih razloga. Eurotransplant ne prepoznaje transplantaciju od živih, srodnih ili nesrodnih, donora. Ako nemate transplantacije od preminulih, ne možete ni pokucati na vrata Eurotransplanta - kazao nam je Žuljević.

Žuljević: Nemamo kadaveričnih transplantacija. Facebook

Naglasio je da bi se povećao broj transplantacija kada bi BiH ušla u Eurotransplant, samim time više bi dobivala.

- Ali bi to kasnije morala vraćati, a to je teško. Mi smo imali 2017. sporazum s Republikom Hrvatskom o reciprocitetu. Oni nama, recimo, daju jetru kada imamo teškog bolesnika, a mi to moramo kasnije vratiti. I to je prekinuto upravo jer nismo mogli vraćati - podsjetio je Žuljević.

Brojke

200 i više osoba čeka na transplantaciju bubrega.

35 i više osoba čeka na novu jetru.

30 i više osoba čeka na novo srce.

35 i više osoba čeka na novu rožnicu.

RS nema nikakvih transplantacija, njihov Fond solidarnosti sklopio je ugovor da će platiti Bjelorusiji svaku transplantaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.