POČINJE SUĐENJE

Lukiću pročitana optužnica: Odbrana tvrdi da je ne razumije, svjedočit će i pripadnici SIPA-e

Lukiću se na teret stavlja neprovođenje odluka visokog predstavnika, što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH

Miloš Lukić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
N. H.

13.2.2024

U Sudu BiH danas je pročitana optužnica Milošu Lukiću, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", čime je započelo suđenje. 

Podsjećamo, predmet Miloša Lukića i Milorada Dodika ranije je razdvojen zbog zdravstvenih problema v.d. direktora "Službenog glasnika RS".

Sutkinja Sena Uzunović rekla je da bi ti procesi morali biti u istoj fazi kako bi se donijela odluka o ponovnom spajanju, odnosno da moraju biti održani glavni pretresi u oba predmeta. 

Odbrana očekuje da će doći do spajanja. 

Lukićeva optužnica 

Lukiću se na teret stavlja neprovođenje odluka visokog predstavnika, što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, tako što je objavio ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o neprovođenju odluka visokog predstavnika što je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ranije poništio. 

Što se tiče dokaza, tužiteljica je rekla da su pročitane relevantne odluke koje su dovele do krivičnog djela, a koje su izuzete iz "Službenog glasnika RS". 

Također, bit će saslušani službenici SIPA-e koji su bili na pretresu u Banjoj Luci, a to će biti na sljedećem ročištu Miloradu Dodiku, koje je 6. marta, a na koje je pozvan i Lukić.

Sutkinja je objasnila da to nije neuobičajeno, iako je riječ o dva sudska procesa. 

Odbrana je rekla da nakon 25 godina advokature ne može vjerovati da i dalje ne razumiju optužnicu, navodeći da je nelogična i da ne postoji ništa nezakonito.

Traže dokaz 

Traže od Tužilaštva BiH da dostave dokaz da je Šmit visoki predstavnik, dodavši da je optužnica napad na ustavni poredak. 

Također, rekli su da je krivično djelo neobjavljivanje ukaza predsjednika RS za šta je propisana kazna od 12 godina zatvora u Krivičnom zakonu RS, a da je za djelo koje mu se stavlja na teret propisana kazna pet godina.

Lukić je rekao da se u optužnici legitimitet Šmita posmatra kao općeprihvaćen, međutim, navodi da u zakonu i sudnici ne postoji nešto što je općeprihvaćeno već da mora postojati dokaz da je imenovan. 

Odbrana je rekla da će dovesti svjedoke koji će potvrditi njihove teze da visoki predstavnik nije legalan i da je ovaj sudski proces nezakonit. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.