"AVAZ" NA LICU MJESTA

Poslije Tuzle, Nikšić sa saradnicima u Gračanici i Gradačcu: Loša putna infrastruktura koči brži privredni razvoj u TK

Posjeta, gradonačelniku Heliću, PKSC i firmi „Variplast“

Posjetili novosagrađenu, modernu dvoranu "Bazen". H. Čalić

H. Čalić

16.2.2024

Poslije Tuzle, Federalni premijer Nermin Nikšić sa ministrima za energiju, rudarstvo i industriju Vedranom Lakićem i ministrom trgovine i turizma Amirom Hasičevićem, danas borave u radim posjetama Gračanici i Gradačcu.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Gračanice Nusretom Helićem, premijer Nikišić je izjavio da mu je uvijek lijepo i ugodno doći u grad poznat po uspješnim poduzetnicima i grad koji ima perspektivu.

- Mi smo danas detektovali naše projekte, važne za život građana, a riječ je o vodosnadbijevanju posebno na jednom dijelu općine, inače grad Gračanica 15 godina nema redukcije pitke vode. Rijeke Spreča je naš dugogodišnji problem zbog plavljenja, pa je prošle i ove godine krenulo čišćenje korita na najkritičnijim mjestima, radi većeg protoka vode, a onda tu je i gradska deponija koju ćemo uskoro zatvoriti i tražiti rješenje - kazao je gradonačelnik Nusret Helić, te je napomenuo da s pravom očekuje podršku sa federalnog nivoa.

Ovom prilikom Nikišić je posjetio i novosagrađenu, u regiji najmoderniju sportsku dvoranu „PKSC“, koja će biti otvorena 2. juna za Dan Grada Gračanice i bit će ponos grada, ali i radost za 2 hiljade srednjoškolaca za izođenje nastave tjelesnog odgoja.

Potom se premijer sa saradnicima našao u pogonima uspješne kompanije „Variplast“ vlasnika Muje Hasića, fabrike koja prerađuje plastičnu masu i svoje proizvode plasira na domaće, ali i inezemno tržište. Na koncu, vođen je i razgovor o podršci Federalne vlade na poboljšanju putne infrastrukture na cijelom Tuzlanskom kantonu, koja je, kako je istakao predsjednik udruženja privrednika i samostalnih poduzetnika Mirsad Helić, postala kočnica bržeg razvoja najvećeg kantona u Federaciji BiH, a posebno je problem u općinama Gračanica i Doboj Istok, pa je gradnja brze ceste Šićki Brod-Doboj Istok pitanje svih pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.