PRVOSTEPENA PRESUDA

Torlaković skrivio nesreću u Busovači, osuđen na osam godina zatvora: Pijan sletio u rijeku, poginuo mladić

Naime, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona teretilo je Torlakovića za krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa

Sa mjesta nesreće. Avaz

H. J. I.

21.2.2024

Tarik Torlaković osuđen je na osam godina zatvora jer je pijan skrivio nesreću u Busovači kada je pasatom sletio u rijeku Lašvu, usljed čega se utopio suvozač A.M. (27) iz Visokog, dok su I.K. i on uspjeli iskočiti.

Naime, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona teretilo je Torlakovića za krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Vozio pijan

Prema prvostepenoj nepravosnažnoj presudi Kantonalog suda u Novom Travniku nesreća se desila 04.06.2020. godine oko 02,40 sati.

Kobne noći optuženi je bio društvu sa oštećenim I.K. i A.M. te se napio u ugostiteljskom objektu "Label" u Vitezu i imao je 1,49 promila alkohola u krvi.

Potom se pasatom, koji vlasništvo oštećenog I.K., uključio u javni saobraćaj magistralnim putem M5 u pravcu Zenice, iako je znao da je zabranjeno upravljati vozilom pod uticajem alkohola.

Kako se navodi u optužnici, u mjestu Grablje, opština Busovača, vozio je brzinom od 125 km/h, umjesto dozvoljenom brzinom od 70 km/h, svjestan da vozeći pod utjecajem alkohola i brzinom koja je znatno iznad dopuštene, u uslovima noćne vožnje, može izazvati opasnost za učesnike u saobraćaju.

Izgubio kontrolu nad vozilom

- U blizini objekta nekadašnjeg restorana "Olimpik", po ulasku u lijevu krivinu izgubio je kontrolu nad vozilom i nekontrolisano prešao na bankinu sa desne strane kolovoza. Pritom je prednjim desnim točkom ostvario kontakt sa metalnim nosačem zaštitne ograde, uslijed čega je došlo do pucanja prednjeg desnog pneumatika - navodi se u optužnici.

Dalje se ističe da se auto nekontrolisano kretao proširenjem sa desne strane kolovoza, a zatim je prednjom desnom stranom udario u improvizovani drveni štand za prodaju voća i povrća.

Zatim je auto sletio u rijeku Lašvu i prednjom desnom stranom udario u obalu te se zarotirao za 180 stepeni i prevrnuo krov u korito rijeke.

Suvozač se utopio

Pošto je vozilo većim dijelom bilo potopljeno u vodi, A. M. koji se nalazio na mjestu suvozača u vozilu se utopio. U ovoj nesreći oštećeni I. K. zadobio je lakše povrede u vidu ogrebotine kože u desnom slijepoočnom predjelu, ogrebotine kože lijeve potkoljenice a na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Prema ranijim informacijama, dvojica mladića spasili su se tako što su iskočili iz auta dok je treći nažalost ostao u vozilu i nastradao.

Istom presudom, sud je optuženom Tariku Torlakoviću izrekao sigurnosnu mjeru zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.