U 86. GODINI

Preminuo poznati sarajevski arhitekt, jedan od tvoraca Zetre Lidumil Braco Alikalfić

Datum sahrane bit će objavljen naknadno, kaže njegova porodica

Lidumil Braco Alikalfić. Fena

FENA

23.2.2024

Poznati sarajevski arhitekt, jedan od projektanata simbola grada, dvorane Zetra, Lidumil Braco Alikalfić preminuo je jučer u Sarajevu u 86. godini, objavila je njegova porodica.

Alikalfić je rođen 1938 godine u Mostaru, a diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1962 godine. Od septembra 1990. do februara 1995. bio je na funkciji pomoćnika ministra u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoline BiH.

Osim što je upamćen kao jedan od projektanata Zetre, zajedno sa Dušanom Đapom, Alikalfić je za svoj dugogodišnji rad i brojna djela koja je stvorio nagrađen brojnim društvenim priznanjima.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva (1986.), Nagrade 25. maj – najveće priznanje u oblasti fizičke kulture SRBiH i Medalje rada preduzeća Unioninvest.

Među stručnim, arhitektonskim nagradama, dobio je Prvu nagradu za Privredno-sportski centar na Ilidži – Sarajevo, koautor Vera Alikalfić, godina 1998., Nagradu Salona arhitekture "Collegium artisticum 85" Asocijacije arhitekata BiH za najbolje arhitektonsko djelo – Gradska dvorana u Novom Travniku (koautor Dušan Đapa), 1985. godina, Saveznu nagradu lista "Borba" za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Jugoslaviji u 1982. godini – Olimpijski kompleks "Zetra", koautor Dušan Đapa, 1983. godine prvu nagrada na jugoslovenskom pozivnom natječaju za sportsko-rekreativni centar u Sremskoj Mitrovici, koautori Dušan Đapa i Zdravko Dunđerović, Nagradu Salona "Collegium artisticum 79" za ideju – projekat Gradske dvorane Livno, koautor arh. Dušan Đapa, Prvu nagradu na javnom anonimnom natječaju za Olimpijski kompleks "Zetra" u Sarajevu, koautor Dušan Đapa D., 1979. godina...

Alikalfić je, također, bio veoma angažiran kao društveni radnik te je, između ostalog, bio predsjednik Asocijacije arhitekata Sarajeva u periodu 1999-2001. godina, potpredsjednik i jedan od utemeljitelja Fondacije za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvaliteta života"Fondeko", član Upravnog odbora Helsinškog komiteta za ljudska prava Federacije, te potpredsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 – Sarajevo 2005-2006. godine.

Datum sahrane bit će objavljen naknadno, kaže njegova porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.