ČEKAJUĆI MART

Elvira Habota, direktorica DEIBiH, za "Avaz": Spremni smo za početak pregovora s EU

Važno je da vlasti i politika bez odgađanja urade svoj dio posla i naprave još nekoliko pozitivnih koraka, rekla je

Habota: Odmah reagirati. Facebook

Alen Bajramovic

26.2.2024

Sve što nam je zadatak treba uraditi što prije, jer nas od odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU dijele dani. Ovo je za “Avaz” izjavila direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Elvira Habota.

Bolja ocjena

- Mart, u kojem očekujemo da Evropska komisija nanovo izvijesti Vijeće EU o napretku BiH u provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja, za koji dan je tu, a sastanci institucija EU na kojima bi otvaranje pregovora s BiH moglo biti tema očekuju se sredinom mjeseca. Zato je važno da vlasti i politika bez odgađanja urade svoj dio posla i naprave još nekoliko pozitivnih koraka, kako bismo Evropskoj komisiji dali argumente da nas u izvještaju što bolje ocijeni o spremnosti za otvaranje pregovora s EU. Mi smo spremni za početak pregovora s EU - kaže Habota.

Dodaje da je na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja EK mnogo urađeno, ili se radi.

- Među zadacima koje bismo još mogli uraditi su koraci vezani za integritet izbora, borbu protiv korupcije, usvajanje novog zakona o graničnoj kontroli, zakon o zaštiti ličnih podataka. Evropsko vijeće svojim odlukama u pravilu slijedi preporuku Evropske komisije. Ono što uvijek trebamo imati na umu jeste da su odluke država članica EU o tematici proširenja EU političke prirode i da se te odluke donose jednoglasno - dodaje Habota.

Završili posao

Trenutni prioritet broj jedan, prema njenim riječima, DEIBiH i ostalih institucija u BiH je finaliziranje Programa integriranja, što je važan korak u realizaciji prioriteta broj dva iz Mišljenja EK, bez kojeg je nezamislivo efikasno vođenje pregovora s EU. Prije nekoliko dana, kaže Habota, svih 36 radnih grupa završilo je svoj dio posla i dostavilo materijale Direkciji, koja je radnu verziju Programa dostavila koordinatorima za evropske integracije na svim nivoima vlasti u BiH.

S početkom pregovora tek nastupa posao jer država kandidatkinja, pojašnjava Habota, do prijema u članstvo mora preuzeti, provesti i primijeniti cjelokupnu pravnu stečevinu EU, a riječ je o nekoliko desetaka hiljada stranica teksta različitih propisa.

Najveća odgovornost

Najveća odgovornost će ponovo biti na politici, jer će napredak u pregovorima tražiti usvajanje mnogo novih zakona i drugih propisa, a posebno će biti važno njihovo provođenje. Što se tiče spremnosti i kapaciteta, vjerujem da smo na tehničkom nivou spremni, jer nismo bez vlastitog iskustva, a dobro smo upoznati i s iskustvima iz regije. U Direkciji kontinuirano radimo na internim pripremama za sve faze procesa - ističe Habota.

Prije nekoliko dana smo, u saradnji sa stručnjacima iz Hrvatske, organizirali prvu masovniju obuku za državne službenike o pregovorima o pristupanju, a kontinuirano radimo i s drugim važnim akterima, navodi Habota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.