VIŠE OD 60 ČLANICA

U Ministarstvu vanjskih poslova osnovana Mreža žena diplomata u BiH

Na temu promocije žena u diplomatiji govorila je Nj.E. Aranzazu Banon Davalos, šefica Odjela za ravnopravnost u MVP Španije

osnovana Mreža žena diplomata u BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Alen Bajramovic

27.2.2024

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u prisustvu više od 60 žena diplomata, inaugurirana je Mreža žena diplomata u Bosni i Hercegovini. Ministar Elmedin Konaković, u pozdravnom obraćanju, podržao je ovaj skup i najavio imenovanje koordinatora za ovu oblast u MVP BiH.

Na temu promocije žena u diplomatiji govorila je Nj.E. Aranzazu Banon Davalos, šefica Odjela za ravnopravnost u MVP Španije i bivša ambasadorica u Jordanu.

Afirmacija profesije

Ambasadorica Banon je objasnila da je njena uloga da osigura da Ministarstvo vanjskih poslova Španije implementira Vladinu strategiju rodne ravnopravnosti. Posebna pažnja se posvećuje afirmaciji diplomatske profesije kako bi se što više žena zainteresiralo za diplomatsku karijeru, zagovaranju što više imenovanja žena ambasadorica i imenovanja žena na visoke funkcije u javnoj administraciji, te djelovanje na izgradnji bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

O važnosti umrežavanja žena diplomata, razmjeni iskustava govorila je Jasmina Pašalić, bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine koja je navela nekoliko iskustvenih i praktičnih primjera prednosti ovakve vrste umrežavanja za promociju jedne zemlje.

Važnost umrežavanja žena diplomata

Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja - Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) i Elma Kovačević-Bajtal, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj govorile su o važnosti umrežavanja žena diplomata, a sve u cilju uzajamne podrške, promocije mentorstva i diplomatske profesije među ženama.

Također je najavljena organizaciju panel diskusije koja će se održati 5. marta na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na temu: Šta žene mogu doprinijeti vanjskoj politici i diplomaciji? Uspostavljanjem ove mreže, pod nazivom WEDIN BH, Bosna i Hercegovina se pridružuje brojnim evropskim zemljama koje su uspostavile ženske diplomatske mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.