ALFA TV

ALFA INFO za 29. februar

Ne propustite aktuelne teme koje su obilježile dan

ALFA INFO. Alfa TV

Alfa TV

29.2.2024

ALFA INFO i ove večeri donosi niz aktuelnih tema.

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da kada se poštuju Ustav i nadležnosti, tada nema potrebe da bilo ko čini ustupke. 

- Kada se uvažavaju interesi svih naroda, kompromisi su logična posljedica. Usvajanjem Programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine 2024 - 2026. i Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, ispunjene su još dvije obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu. RS je sve vrijeme bila posvećena tom cilju - naveo je Dodik. 

Rekao je da sve što se pokazalo uspješnim u zemljama EU, za njih je uvijek bilo prihvatljivo.

Vlada FBiH donijela je na telefonskoj sjednici odluku o razrješenju suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, potvrđeno je za Avaz.

Inače, Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina.Solak se danas trebao javiti na odsluženje kazne u Vojkoviće, no to je prolongirano do donošenja odluke o žalbi za odgađanje odsluženja kazne.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) (81) je zdrav i sposoban za dužnost, rekao je njegov ljekar u srijedu nakon rutinskog godišnjeg medicinskog pregleda uoči predsjedničkih izbora u novembru.

- Predsjednik se osjeća dobro, a ovogodišnji fizički pregled nije pokazao nikakve nove probleme. On je i dalje sposoban za dužnost i u potpunosti izvršava sve svoje odgovornosti bez ikakvih izuzeća ili prilagođavanja - napisao je doktor Kevin O'Konor u izvještaju koji je objavila Bijela kuća.

Grujić je osuđen za zločin protiv čovječnosti i proglašen je krivim da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju u kući, gdje je bio zatočen veliki broj civila.

U presudi se navodi da je od kraja maja do početka juna 1992. u kućama u Liplju bio zatvoren veliki broj civila koji su fizički i psihički zlostavljani, a koje su nezakonito držali pripadnici jedinice “Bijeli orlovi” i čete Snagovo, te da je više žena silovano.

Ukoliko ste propustili večerašnji ALFA INFO, pogledajte video ispod: 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.